Земельна реформа: Рада збереться 30 березня

08:41, 28.03.2020
Земельна реформа: Рада збереться 30 березня

Де саме зберуться нардепи на позачергове засідання Ради 30 березня наразі невідомо.

Позачергове засідання Верховної Ради може відбутися в понеділок, 30 березня. Попередньо такі плани обговорив президент Володимир Зеленський вже на другій зустрічі з головами фракцій і груп парламенту на цьому тижні.

 

Про це президент України Володимир Зеленський повідомив журналістам після зустрічі 27 березня пізно ввечері.

 

За його словами, ще треба підготувати деякі пріоритетні законопроєкти щодо боротьби з поширенням коронавірусної інфекції, для цього потрібно внести зміни до бюджету.

 

Позачергове засідання Верховної Ради спершу мали провести у четвер, 26 березня, але перенесли на суботу, 28 березня. Нині ж його перенесли на понедлок, 30 березня.

 

Поки не зрозуміло, де будуть засідати депутати - спікер Дмитро Разумков не виключив, що це буде у внутрішньому дворику Ради.

 

Зеленський заявив, що хоче від Верховної Ради ухвалення кількох законопроєктів, необхідних для траншу МВФ: "Ми розуміємо, що зараз світова криза. Нам дуже важливо її пройти. Тому умови МВФ - це два закони - це закон про банки та закон про землю, про що ми вже домовились".

 

За його словами, спочатку землю зможуть купувати лише фізичні особи і не більше 100 га, а юридичні особи - лише з 2024 року і не більше 10 тисяч га.

 

"Державну землю продавати зараз не будемо. Ми зменшили концентрацію для фізичних осіб до 100 га, для юридичних осіб - і це буде другий етап, з 2024 року, - до 10 000 га. Перший етап - для фізичних осіб, до 100 га", - заявив президент.

 

Депутатка від "Слуги народу" Галина Янченко у Facebook більш детально пояснила суть змін. За її словами, «ринок землі запроповано ухвалити в наступних параметрах:

 

– Він вступить в дію з 1 липня 2021. Тобто, коли посткоронавірусна паніка спаде і всі повернуться до нормального життя;

– Перші два роки землю зможуть купувати лише фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів у одні руки.

– Після цього – наступні два роки землю зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 000 гектарів в одні руки.

– Землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть (принаймні перші два роки мінімум).

– Продаж іноземцям, як і було вирішено раніше, – після референдуму», – поінформувала Кравчук.

 

Під час спілкування з журналістами Володимир Зеленський також зазначив, що від МВФ, Світового банку та ЄБРР Україна може отримати 10 млрд доларів. За його словами, також триває діалог про отримання фінансової допомоги з боку Канади та Азербайджану.

 

І додав, що після прийняття відповідного законодавства, що є вимогою Міжнародного валютного фонду, Україна отримає протягом 15 днів близько 2 мільярдів доларів у бюджет. 

 

"Ніхто не хоче дефолту в країні. Я впевнений, що мене почують наші депутати і цього не станеться. І буде підтримка міжнародних інституцій, МВФ особисто. Тому ми домовились з МВФ, як тільки ми зробимо ці умови (прийняття законів – ред.) впродовж десь днів п’ятнадцяти перший швидкий транш. Він буде біля двох. Я думаю буде два мільярди доларів США. Отримаємо одразу в бюджет України і зможемо підтримати наших людей", - розповів Зеленський.

 

Зауважимо, що Україна може отримати від МВФ збільшене фінансування до 10 мільярдів доларів, яке буде включати в себе 5,5 мільярдів доларів по трирічній програмі та 4,5 мільярди допомоги для подолання коронавірусу.

 

24 березня Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді оновлений "антиколомойський" законопроєкт №3260 щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.

 

Експрезидент Петро Порошенко наголосив, що Україні нині дуже важливо зберегти співпрацю з МВФ, умови якої не є обтяжливими для українців, а стосуються лише двох осіб – "президента і його давнього бізнес-партнера".