Зеленський закликає Раду попрацювати 28 березня

08:46, 27.03.2020
Зеленський закликає Раду попрацювати 28 березня

Президент Зеленський наполягає, що Верховна Рада повинна працювати навіть в умовах карантину.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з очільниками парламентських фракцій «Слуга народу», «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя», «Голос» та «Європейська Солідарність», а також депутатських груп «За майбутнє» та «Довіра» у четвер пізно ввечері.

 

Ця зустріч передувала позачерговому засіданню Верховної Ради, яке спершу планували провести у четвер, 26 березня, але перенесли на суботу, 28 березня.

 

Про це повідомляє офіційний сайт глави держави.

 

Причиною перенесення засідання Ради стала неготовність законопроєктів, які хочуть винести на розгляд.

 

«Глава держави наголосив лідерам фракцій і груп на важливості забезпечення присутності всіх депутатів на позачерговому засіданні, оскільки перед Україною нині стоять великі виклики, і парламент має допомогти їх подолати», – ідеться в повідомленні.

 

«Питання не лише в масках та медицині. Нам потрібно захистити економіку, ухвалити цілу низку ініціатив, щоб допомогти бізнесу, працівникам важливих підприємств, соціально незахищеним верствам населення. Я прошу, щоб депутати прийшли в суботу проголосувати запропоновані ініціативи. Це їхня відповідальність – допомогти українцям у такі нелегкі часи», – сказав Зеленський.

 

Президент наполягає, що Верховна Рада повинна працювати навіть в умовах карантину, як це роблять прикордонники, військові, дипломати, силовики та багато інших українців.

 

«Це спільна боротьба, де ми переможемо тільки разом. Особливо, це повинні розуміти народні депутати, які сьогодні не мають іншого вибору, аніж працювати. Якщо хтось із них забув, я нагадаю слова депутатської присяги. «Виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників", і «виконувати свої обов'язки», - наголосив глава держави у вечірньому відіозверненні до українців.

 

І додав: «Коли наші лікарі працюють майже без відпочинку, коли тисячі військових знаходяться в окопах, депутату має бути соромно щось казати про страх. Страх у вас може бути тільки один — втратити довіру українського народу».

 

Пан Зеленський закликав нардепів думати про ухвалення важливих законів, яких потребує економіка, які наповнять бюджет життєво-необхідними коштами. "Країна не зупиняється, країна працює. І ви - не виключення", - резюмував президент.

 

Зауважимо, що на позачерговому засіданні 17 березня Верховна Рада внесла зміни до календарного плану проведення третьої сесії парламенту, скасувавши усі пленарні засідання до 3 квітня у зв’язку з карантином через коронавірус в Україні.

 

Реагуючи на це президент Володимир Зеленський висловив думку, що Рада повинна працювати за раніше встановленим планом і втілювати реформи.

 

26 березня спікер ВР Дмитро Разумков заявив, що Верховна Рада ще не визначилася, коли і як провести позачергове засідання, і що зараз робочі групи напрацьовують законопроєкти, які на ньому треба розглянути.

 

Наразі у чотирьох народних депутатів виявили коронавірус. Зокрема, у члена депутатської групи "Довіра" Сергія Шахова, члена фракції "Опозиційна платформа – За життя" Олександра Лукашева, представника фракції "Слуга народу" Руслана Горбенка та у позафракційного Сергія Рудика.

 

Також коронавірусом інфікований олігарх Валерій Хорошковський, який свого часу керував СБУ, Держмитслужбою і міністерством фінансів.