Проти голови Меджлісу Рефата Чубарова у РФ знову порушили справу

10:11, 24.03.2020
Проти голови Меджлісу Рефата Чубарова у РФ знову порушили справу

Чубарову закидають “організацію масових заворушень, що супроводжувалися насильством” 26 лютого 2014 року.

Слідчий комітет Росії порушив нову кримінальну справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу, колишнього депутата Верховної Ради Рефата Чубарова.

 

Як йдеться на сайті СК РФ, Чубарову закидають “організацію масових заворушень, що супроводжувалися насильством” 26 лютого 2014 року.

 

Тоді близько восьми тисяч жителів півострова під українськими ы кримськотатарськими прапорами зібралися на мітинг за єдину Україну.

 

По інший бік з ініціативи партії “Русское единство” вийшли мітингувати близько 3-4 тисяч осіб з російськими і кримськими “триколорами”.

 

Масовий мітинг переріс у бійку. Протистояння закінчилося тим, що представники кримськотатарського народу, яких було вдвічі більше, витіснили з площі перед Верховною Радою проросійських опонентів. Через тисняву двоє людей загинули, кілька десятків отримали травми.

 

За версією російського Слідкому РФ, ці події організував Ахтем Чийгоз за дорученням Рефата Чубарова.

 

Заплановане на той день засідання парламенту, на якому депутати збиралися розглянути питання відставки уряду Анатолія Могильова і призначення дати референдуму про незалежність автономії, не відбулося через відсутність кворуму.

 

Однак у ніч на 27 лютого 2014 року російські силовики взяли під контроль будівлі Верховної Ради і Ради міністрів Криму.

 

Своєю чергою, сам Чубаров вже відреагував у фейсбуці на звинувачення Росії: “Знову? Дебіли б…”

У 2015 році проти Чубарова в Криму порушили справу про “публічні заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації”.

 

Як відомо, Ахтем Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і найдовшого кримінального процесу на півострові Крим після окупації. Його засудили до восбми років позбавлення волі за ч. 1 ст. 212 КК РФ, але в жовтні 2017 року відпустили після втручання президента Туреччини Реджепа Ердогана.