Україна передала ноту протесту Росії через візит Путіна до Криму

08:51, 19.03.2020
Україна передала ноту протесту Росії через візит Путіна до Криму

Володимир Путін під час зустрічі з громадськістю в анексованому Севастополі 18 березня 2020 року.

Міністерство закордонних справ України передало ноту протесту зовнішньополітичному відомству Росії через незаконний візит російського президента Володимира Путіна до анексованих Автономної Республіки Крим та Севастополя 18 березня.

 

Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

 

«Україна вважає цей візит, як і всі попередні неузгоджені з українською стороною поїздки російських чиновників до тимчасового окупованої Автономної Республіки Крим і Севастополя, грубим порушенням російською стороною державного суверенітету і територіальної цілісності України, цинічним і демонстративним нехтуванням російською стороною загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права, в тому числі Статутом ООН, резолюціями Генеральної Асамблеї ООН, зобов’язаннями Російської Федерації за двосторонніми та багатосторонніми договорами», – йдеться в заяві МЗС.

 

Дипломатичне відомство нагадує, що Крим та Севастополь є і надалі будуть невід’ємною частиною суверенної території України, і жодні поїздки російських чиновників до півострова, як і незаконне спорудження Керченського мосту не є ознаками зміни статусу цих адміністративних одиниць України.

 

«У зв’язку з візитом Путіна до Автономної Республіки Крим та міста Севастополь російському зовнішньополітичному відомстві передано ноту протесту», – зазначили в міністерстві.

 

Раніше, 18 березня Місія України в ООН засудила незаконний візит до Криму Володимира Путіна. Пресслужба президента РФ повідомила, що Путін відвідав анексований Крим, де «вручив державні нагороди будівельникам Кримського мосту та зустрівся з представниками громадськості».

 

Це вже другі відвідини Путіним анексованої території з початку 2020 року. Попередній візит відбувся на початку січня.

 

Такі поїздки чільних російських посадовців викликають різку негативну реакцію офіційного Києва, їх засуджують і західні союзники України.