Зеленський хоче заснувати нагороду для добровольців

12:26, 14.03.2020
Зеленський хоче заснувати нагороду для добровольців

Восени 2019-го президент Зеленський спілкувався з добровольцями у Золотому, тримаючи руки в кишенях, а нині пропонує нагороди.

Президент Володимир Зеленський ініціює заснування відомчої нагороди для відзначення учасників добровольчого руху. З відповідним проханням глава держави  звернувся до Кабміну.

 

Про це Зеленський заявив у Facebook з нагоди відзначення Дня українського добровольця у суботу, 14 березня.

 

“Звертаюся до Кабінету міністрів України з проханням активізувати роботу щодо створення Меморіалу українських героїв та Національного меморіального комплексу для почесного вшанування загиблих під час бойових дій на сході України. Прошу також опрацювати питання заснування відомчої нагороди для відзначення учасників добровольчого руху”, - наголосив президент.

 

За його словами, 14 березня - це день справжніх патріотів, які у вирішальний час стали на захист незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України.

 

Зеленський наголосив, що вкрай важливим є збереження світлої пам'яті про героїв-добровольців, “адже доки жива пам'ять про тих, хто зробив перший мужній крок на захист України в тяжкий для неї час, хто віддав найцінніше – своє життя, доти не згасне воля до боротьби за наше майбутнє, майбутнє наших дітей”.

 

Президент підкреслив, що завдяки самовідданості й героїзму, продемонстрованим воїнами-добровольцями у боях із російським агресором, добровольчий рух назавжди ввійшов в історію України й надалі залишатиметься підтвердженням волелюбності українського народу та незламності його духу.

 

Глава держави нагадав, що підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам з-поміж учасників антитерористичної операції”, який Верховна Рада ухвалила 4 грудня минулого року.

 

Законом передбачено надання статусу учасників бойових дій добровольцям, які захищали та захищають територіальну цілісність України й виконували та виконують бойові завдання в районі проведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил.

 

«Я щиро вдячний за те, що й сьогодні багато хто з вас, набувши безцінного досвіду, продовжує виконувати бойові завдання на сході Батьківщини у складі оновленого українського війська, - сказав президент. - Радий, що перші посвідчення учасника бойових дій уже отримали наші герої-добровольці».

 

Водночас, він зазначив, що Україна має гідно вшановувати добровольців, які повернулися з фронту.

 

Як повідомляла «УМ», в Україні 14 березня відзначається День українського добровольця. Напередодні на території меморіалу «На горі Карачун» в Донецькій області вшанували пам’ять загиблих українських героїв та висловили вдячність живим захисникам суверенітету та територіальної цілісності України.

 

У жовтні 2019 року громадськість обурила різка форма спілкування з добровольцями, яку дозволив собі президент Зеленський під час поїздки до селища Золоте на Луганщині, де мало відбутися відведення військ.