Венеціанська комісія привітала рішення КС змінити судову реформу Зеленського

11:51, 13.03.2020
Венеціанська комісія привітала рішення КС змінити судову реформу Зеленського

Президент Європейської комісії "За демократію через право", більше відомої як Венеціанська комісія, Джанні Букіккіо привітав рішення Конституційного суду України частково скасувати реформу президента Володимира Зеленського про діяльність органів суддівського врядування.

 

Про це пише "Європейська правда".

 

"Я вітаю те, що Конституційний суд своїм рішенням від 11 березня визнав неконституційною поправку до закону про судову владу і статус суддів, яка скорочувала максимальну кількість суддів у Верховному суді від 200 до 100. У своєму висновку в грудні 2019 року Венеціанська комісія попросила прибрати це положення",- сказав Букіккіо.

 

"Венеціанка" була глибоко стурбована тим, що ця поправка призвела б до серйозних змін у складі Верховного суду, який вже був повністю реформований на основі законодавства, прийнятого попередньою Верховною Радою.

 

"Повторення того ж після виборів стало б сигналом і суддям, і широкій громадськості, що від волі відповідної більшості в парламенті залежить, чи можуть судді Верховного суду залишатися на посаді, чи ні. Тому я вітаю Конституційний суд з його рішенням, яке зміцнює незалежність не тільки Верховного суду, але і української судової влади в цілому", - заяивив Букіккіо.

 

Як повідомляла УМ, 11 березня Конституційний суд скасував положення закону про діяльність органів суддівського врядування, ініціатором якого був президент Володимир Зеленський.

 

У грудні 2019 року Венеціанська комісія стверджувала, що останні поправки до законодавства про судоустрій в Україні загрожують стабільності та незалежності системи.

 

16 жовтня народні депутати прийняли президентський законопроект про судову реформу.

 

Порошенко вважає, що судова реформа «Слуг народу» змусить українців шукати справедливості в судах за кордоном