Держдума РФ підтримала поправку про обнулення президентських термінів

16:09, 10.03.2020
Держдума РФ підтримала поправку про обнулення президентських термінів

Держдума Російської Федерації підтримала поправку про обнулення президентських термінів.

 

Ппо це повідомляє ТАСС.

 

“За” проголосували 380 чоловік, проти — 43, утримався — 1. Раніше представники фракції КПРФ заявили, що будуть голосувати проти цієї поправки.

 

У тексті поправки говориться, що пропоноване в законопроекті обмеження для однєї і тєї ж особи у вигляді двох президентських термінів “не перешкоджає особі, яка займала і (або) обіймає посаду президента Російської Федерації на момент набуття цією поправкою чинності, брати участь в якості кандидата на виборах президента Російської Федерації після включення зазначеної редакції в текст Конституції РФ на встановлену поправкою допустиму кількість термінів, незалежно від числа термінів, протягом яких зазначена особа займала і (або) займає цю посаду на момент набуття цією поправкою чинності”.

 

Текст роздали депутатам буквально за 20 хвилин до голосування.

 

Обнулити президентські терміни для чинного президента раніше 10 березня запропонувала депутат від “Єдиної Росії” Валентина Терешкова. На її думку, також можна було б розглянути можливість прибрати з Конституції обмеження президентських термінів в принципі.

 

Путін, який приїхав до Держдуми, щоб виступити перед депутатами, заявив, що виступає проти того, щоб виключити з Основного закону обмеження президентських термінів. Однак, заявив він, допустимо обнулення термінів для чинного президента, якщо таку поправку Конституційний суд визнає такою, що не суперечить Основному закону.

 

 "Були пропозиції про те, щоб внести зміни до Конституції й продовжити термін чинного президента – зробити це на підставі того, що громадяни проголосують, якщо проголосують, за запропоновану поправку. Так, у квітні відбудеться всеросійське голосування – але в такому випадку вийде, що повноваження президента продовжуються в результаті за фактом безальтернативних виборів. А це, на мій погляд, також не вірно. Не треба цього робити..",- сказав Путін.

 

 

Як повідомляла УМ, президент Росії Володимир пропонував внести зміни до Конституції країни.

 

Нагадаємо, Володимир Путін був президентом з 2000 по 2008 роки, потім 4 роки був прем'єр-міністром РФ.

 

У 2008 році Держдума РФ прийняла поправку до Конституції про збільшення президентського терміну з чотирьох до шести років.

 

У 2012 році Путін пішов на третій, шестирічний, термін. У 2018 році він знову виграв вибори.