Шмигаль даватиме воду в Крим цистернами і бутлями

11:47, 06.03.2020
Шмигаль даватиме воду в Крим цистернами і бутлями

Денис Шмигаль зробив другу скандальну заяву про воду для Криму менш ніж за добу.

Новообраний прем’єр-міністр Денис Шмигаль стверджує, що про відновлення промислового постачання води в окупований Крим не йдеться, але держава мусить допомогти своїм громадянам на території анексованого півострова.

 

Про це пан Шмигаль заявив на засіданні Верховної Ради під час години запитань до уряду в п’ятницю.

 

«Ми не будемо постачати воду для промислових і військових об’єктів. Знак оклику і на цьому ми ставимо крапку. Ми будемо постачати українцям воду для господарських потреб, для пиття: хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями ми маємо це забезпечити. Це наш обов’язок перед нашими українцями. Ми не говоримо про відновлення промислового постачання води ми говорим про наш обов’язок перед українцям и в Криму», - сказав глава Кабміну.

 

Він також закликав депутатів «не політизувати ці речі, не піднімати і не маніпулювати».

 

На скандальні заяви прем’єра щодо подачі води до Криму вже відреагувала окупаційна влада півострова.

 

Так званий «віце-спікер кримського парламенту» Володимир Бобков сказав російським ЗМІ: «Не варто нам в розрахунку економічних і стратегічних перспектив півострова розраховувати на поставку води з України, тим більше з огляду на застереження українського прем'єра-міністра про постачання води до Криму як на територію України. Поки у мене є абсолютна впевненість, що далі якихось точкових заяв справа не піде. Ми чудово розуміємо, що питання постачання води до Криму – це предмет міждержавних домовленостей між Україною і Росією».

 

Бобков в той же час сказав, що вітає «зміну тональності офіційних осіб, яка поступово змінюється в бік потепління і нормалізації відносин з Кримом».

 

«Ще три-чотири роки тому було складно собі навіть уявити, щоб взагалі хтось заїкнувся про постачання води на рівні офіційних осіб України. Але поки говорити, що стався якийсь кардинальний прорив ще не варто», - констатує самопроголошений «віце-спікер».

 

Зауважимо, що наразі кримчани забезпечені водою для побутових потреб. Від нестачі води потерпає промисловість і сільське господарство анексованого півострова.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що «воду в окупований Крим треба подавати, тому що там живуть українці, а Крим – це Україна».

 

Пізніше, з огляду на резонанс своєї заяви, прем'єр написав пост у соцмережі, уточнюючи, що питання подачі води до Криму неможливо вирішити до деокупації півострова.

 

Заступник постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева вважає, що прем'єр Шмигаль «поки не у контексті Криму», а позиція постпредства незмінна - жодної води до Криму до повної деокупації півострова.