Сійярто хоче, щоби Україна змінила мовні норми ще й нового закону про середню освіту

13:10, 07.02.2020
Сійярто хоче, щоби Україна змінила мовні норми ще й нового закону про середню освіту

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає, що Україна зможе поліпшити вивчення державної мови угорцями Закарпаття без дотримання норм нового освітнього законодавства.

 

Про це він заявив на пресконференції в Києві, відповідаючи на запитання "Європейської правди".

 

Як відомо, закон "Про загальну середню освіту", ухвалений в січні 2020 року, передбачає необхідність збільшення обсягів навчання державною мовою в угорських школах – від 0% у першому класі до 40% у дев’ятому та 60% у дванадцятому класі.

 

Сійярто виступив проти цього.

 

"Ми вважаємо, що угорці зможуть вивчити державну мову навіть без того, щоби кількість предметів українською у них підвищувалося. Ми готові фінансово допомогти, щоби викладання української було ефективним", - пояснив він.

 

Петер Сійярто підтвердив, що Будапешт свідомо не робив заяв щодо ухваленого Україною закону "Про загальну середню освіту", щоби лишити можливість для домовленості з Україною, однак Будапешт цим законом незадоволений, через що вніс пропозиції українській стороні.

 

"Я завжди на боці того, щоби знайти рішення, я завжди на боці позитиву. Та якби ми були задоволені ситуацією, яка склалася, ми не робили би пропозицій на покращення", - пояснив він.

 

Водночас міністр заявив, що існує попередня домовленість із Києвом про те, як узгоджувати розбіжність: зокрема, міністр освіти та науки ближчим часом "терміново прийме у себе представників спілки педагогів Закарпаття".

 

"Ми розуміємо, що Україна хоче, щоби всі її громадяни, які живуть на території України, розмовляли українською мовою. Але ми також хочемо, щоби угорці на Закарпатті мали змогу зберегти свою мову. Ми вважаємо, що ці дві мети можливо досягти одночасно", - додав Петер Сійярто.

 

Як повідомляла УМ, у Будапешті вперше за 7 років зустрінеться українсько-угорська комісія.

 

Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту. Глава МЗС Петер Сіярто заявив, що Україна встромила Угорщині ніж у спину

 

На Закарпатті в місцях компактного проживання угорської нацменшини взагалі не говорять українською, хоча діти навчаються в державній школі.

 

Угорщина намагається блокувати прагнення України до євроатлантичної інтеграції через те, що в Україні прийняли закон про освіту, який забезпечує вивчення української та зменшує кількість викладання у державних школах мовами національних меншин.

 

11 держав-членів НАТО, в тому числі Німеччина, висловили незгоду з діями Угорщини щодо блокування євроатлантичних ініціатив України через закон про освітуУгорщина різко розкритикувала схвалений українським парламентом закон "Про освіту".