У Будапешті вперше за 7 років зустрінеться українсько-угорська комісія

12:54, 07.02.2020
У Будапешті вперше за 7 років зустрінеться українсько-угорська комісія

У березні в Будапешті відбудеться засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва.

 

Про це сказав віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорської Республіки Петером Сіярто.

.

"Сім років не засідала наша двостороння комісія - це абсолютно неприпустимо і на мою думку, і на думку Петера. Тому сьогодні ми домовились не відкладати це питання і вже протягом місяця провести засідання комісії в Будапешті. Ми будемо говорити там про дуже конкретні проекти, які можуть бути спільно реалізовані Україною та Угорщиною", - сказав Кулеба.

 

Після свого знайомства з Сіярто він також розповів, що, на його думку, двом дипломатам "вдалось встановити конструктивний і дружній контакт".

 

Він зазначив, що угорська сторона на переговорах бажає досягти успіху, зокрема, щодо побудови принаймні одного контрольно-пропускного пункту на кордоні, про використання тої кредитної лінії на 50 млн доларів, яку Угорщина виділяє на інфраструктурні проекти в Україні, а також щодо розвитку в галузі сільського господарство і охорони здоров’я.

 

"Я повністю згоден з паном Дмитром – ми бажаємо зробити Закарпаття історією успіху. Ми готові продовжити нашу програму по розвитку економіки на Закарпатті. І ми готові і надалі надавати допомогу учбовим, освітянським, культурним організаціям Закарпаття. Якщо засідання міжурядової комісії пройде з успіхом, тоді це відкриє шлях для зустрічі навесні прем’єр-міністра Угорщини пана Орбана і президента України пана Зеленського", - додав міністр.

 

Нагадаємо, раніше віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба повідомив, що глава МЗС Угорщини Петер Сіярто зацікавлений в тому, щоб відвідати Україну, його запросили здійснити візит у лютому.

 

У травні лідер угорської партії "Йоббік" відвідав Закарпаття і запропонував дати автономію регіону від Києва.

 

Як повідомляла УМ, уряд Угорщини виділить 2,5 мільярди форинтів (понад 7,5 млн євро) на широкомасштабну програму підтримки угорської культури на Закарпатті.

 

Нагадаємо, чергову кризу у стосунках між Україною та Угорщиною викликало відео із консульства в Береговому на Закартатті. На ньому зафіксовано, як присутнім видають угорські паспорти, вони складають клятку на вірність Угорщині, а присутніх попереджають, що українській владі про набуття громадянства іншої країни повідомляти не варто.
 
Угорщина не визнала провини свого консула і Україна була змушена його видворити. Будапешт у відповідь вислав консула України.
 
При цьому голова МЗС Угорщини Петер Сійярто звинуватив в "утисках угорців" на Закарпатті президента України Петра Порошенка.