Рада звільнила міністерку громад і територій Альону Бабак

11:32, 04.02.2020
Рада звільнила міністерку громад і територій Альону Бабак

Верховна Рада звільнила міністерку Альону Бабак і призначила Дениса Шмигаля віцепрем'єр-міністром – міністром розвитку громад і територій.

 

Відповідне рішення прийнято на пленарному засіданні Верховної Ради.

 

 Підтримали звільнення Бабак 266 нардепів.

 

Фракція "Європейська солідарність" не голосувала за звільнення Бабак, бо "не почула причин звільнення міністерки".

 

"Батьківщина" закликала сприймати виступ Бабак у Верховній Раді як заяву про злочин.

 

Водночас, за словами Бабак, заява про звільнення – її особисте рішення: "бо так є необхідно і важливо на даний момент". Вона також додала, що наразі правоохоронці її захищають і вивчають усі ті "факти, про які вона повідомила, усі документи і заяви від людей, на яких чинився тиск".  

 

Вона також заявила, що у будівельній галузі України панує корупція, і різні клани намагаються зберегти сфери свого впливу, але порадіти з її звільнення у злопихателів не вийде.

 

"Я попросила це слово для того, щоб сказати тим людям, яких я би назвала злопихателями у будівельній сфері, які обплутали її як спрут, і, думаю, хотіли би радіти на моїх кістках після мого звільнення: "Не вийде!". Не вийде тому, що те, що розпочато цим урядом, Міністерством розвитку громад, Офісом президента по боротьбі з корупцією у будівельній галузі, у сфері архітектурно-будівельного контролю розпочато і не має зворотного шляху..Те, що іду я з цієї посади не означає, що президент припинив боротьбу з вами. Вся система запущена. Бійтеся! Вам не буде місця в будівельній галузі", - сказала вона.

 

За словами Бабак, наразі правоохоронці "розпочали системну боротьбу з тими, хто сьогодні через різні клани намагається розгойдати ситуацію як в Офісі президента, так і в уряді, і спекулюють на цьому".

 

Вона також розповіла, що зараз корупціонери через "підставні організації типу "Стоп свавілля", "Громадська правда" намагаються звільніти людей в Держархбудінспекції. Також певні люди продовжують працювати у системі ДАБІ і "писати кляузи, щоб залишити сферу свого впливу". Інші – "через бандюків" погрожують людям, щоб вони не виходили на роботу.

 

За словами Бабак, за всіма цими людьми сьогодні "слідкують належним чином".

 

Міністр також додала, що з нею розпочали боротьбу у пресі через анулювання дозволів на будівництво на вулицях Вільшанській і Гоголівській у Києві. Також, за її словами, ці люди планують розпочати будівництво біля "Палацу Україна" на вулиці Івана франка. Але, Бабак переконана, що "друзі-кияни не будуть стояти осторонь".

 

Вона подякувала за довіру парламенту, президенту і уряду, але просила відпустити її "з богом".

 

Нагадаємо,  16 січня Альона Бабак написала заяву про звільнення. Її відставку пояснювали тим, що міністерка "не справлялася, не делегувала повноваження"