Луценка звинуватили в закритті справи Калєтніка перед відставкою

14:42, 31.08.2019
Луценка звинуватили в закритті справи Калєтніка перед відставкою

Юрій Луценко (фото: LIGA.net)

Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури заявило, що в останній день Юрія Луценка на посаді генпрокурора було закрито справу проти екс-першого заступника спікера Верховної Ради Ігоря Калєтніка, який є підозрюваним у справі "диктаторських законів 16 січня".
 
Там також заявили, що увечері 29 серпня Луценко забрав від слідчих управління спецрозслідувань ГПУ 20 кримінальних проваджень на підставі "неефективного здійснення досудового розслідування".
 
Водночас прес-секретар Луценка Лариса Сарган заявила, що справу щодо Калєтніка було закрито законно, а 20 справ були передані до інших органів за підслідністю.
 
Як йдеться у Facebook Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури, "у кримінальному провадженні за підозрою ряду колишніх високопосадовців, президента та народних депутатів України в організації та голосуванні у незаконний спосіб за "диктаторські закони" 29.08.2019 заступником генерального прокурора Кізем С.М. без вивчення матеріалів кримінального провадження прийнято рішення про закриття провадження щодо Калєтніка І.Г. за відсутністю складу злочину в його діях".
 
Крім того, розповідають у Генпрокуратурі, перед самим звільненням 29 серпня, між 18 і 19 годинами, Луценко забрав від слідчих управління спецрозслідувань Генпрокуратури 20 кримінальних проваджень на підставі "неефективного здійснення досудового розслідування".
 
"Вже сьогодні, 30.08.2019, коли слідчі управління спеціальних розслідувань в робочому режимі намагались увійти в ЄРДР задля доступу до своїх проваджень, виявилося, що деякі слідчі позбавлені такої можливості", - кажуть в управлінні і додають, що по декількох з цих справ слідчі вже готували підозри.
 
"Ну, і вишенькою на торті став наказ Луценка, що надійшов до УСР також 30.08.2019, яким головного військового прокурора Матіоса А.В., при наявності у нього реального конфлікту інтересів, визначено куруючим заступником за роботою УСР", - зазначають в Генпрокуратурі.
 
Там припустили, що це зроблено для того, аби "розуміти та контролювати інші кримінальні провадження, що ще залишилися в слідчих".
 
У свою чергу прес-секретар колишнього генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган заявляє, що провадження щодо Калєтніка було закрито законно, а 20 справ були передані від управління спецрозслідувань ГПУ до інших органів за підслідністю.
 
"Стаття КК, яку 5,5(!) років Горбатюк (керівник Управління спец розслідувань ГПУ, - ред.) пред'являв Калєтніку - давно декриміналізована. По справі є рішення судів, в яких чітко вказано на відсутність складу злочину, по цій же справі було відмовлено в проведенні заочного розслідування через відсутність складу злочину, є рішення суду про необхідність закриття справи. …Головне - справа нині закрита на законних підставах", - написала вона у Facebook.
 
За її словами, 20 кримінальних проваджень передані до ДБР, НП та СБУ за підслідністю.
 
"Провадження не мають відношення ні до справ Майдану, ні до колишніх високопосадовців. Це, наприклад, справи викрадення цукру, забудов Києва тощо, передані за підслідністю!", - пояснила Лариса Сарган.