СБУ: Шарій і Клюєв не живуть в Україні. ЦВК зняла їх з виборів

09:51, 04.07.2019
СБУ: Шарій і Клюєв не живуть в Україні. ЦВК зняла їх з виборів

Колишній голова Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Клюєв і блогер Анатолій Шарій не перебували в Україні останні 5 років.
 
Такий висновок зробила Служба безпеки України в документі, оприлюдненому на офіційному сайті СБУ.
 
Згідно з документами СБУ, Шарій не був в Україні з січня 2012-го, Клюєв - з 2014 року.
 
Матеріали були надіслані до Центральної виборчої комісії, після чого ЦВК скасувала реєстрацію Клюєва та Шарія на виборах до Верховної Ради.
 
"Громадянин Шарій А.А. виїхав за межі країни 24.01.2012 року через пункт пропуску "Зернове" (сумська обл.) потягом Ковель-Москва та після цього на територію України не в’їжджав", - повідомляє СБУ.
 
 
"Клюєв з 2014 року на території України не перебував, офіційні пункти пропуску державного кордону України не перетинав", - підсумували у службі стосовно Клюєва.
 
 
Як зазначається, т.в.о. голови СБУ Іван Баканов ініціював перевірку іноформації стосовно перебування Клюєва і Шарія на території України протягом останніх п’яти років у відповідь на запит голови Верховної Ради Андрія Парубія.
 
У свою чергу, як повідомив "Українській правді" речник ЦВК Костянтин Хівренко, ЦВК скасувала реєстрацію Клюєва та Шарія як кандидатів у народні депутати.
 
Щодо колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна рішення ще не ухвалено.
 
Представник організації "Опора" Олександр Клюжев повідомив, що ЦВК одностайно скасувала реєстрацію Андрія Клюєва кандидатом в окрузі №46
 

Аргументами стало те, що свідки Державної охорони Віктора Януковича засвідчують, що Андрій Клюєв супроводжував колишнього президента під час перетину кордону з Росією.
 
Крім того, у грудні 2016 року Клюєв брав участь у засіданнях суду у Москві, а міжнародна пошта від слідчих неодноразово не доходила Клюєву у Донецьку - і адвокати й сам Клюєв просили інформувати за адресою у Московській області. 
 
За даними Служби безпеки України, Клюєв виїхав за межі території України у 2014 році, після цього офіційні пункти перетину кордону не перетинав.
 

Також одностайно ЦВК скасувала реєстрацію висуванця "Партії Шарія", зазначає Клюжев.
 
Підставами став лист СБУ від 3 липня, який засвідчує, що Анатолій Шарій виїхав із України 24 січня 2012 року через пункт пропуску Зернове на територію РФ потягом "Ковель-Москва", після цього до України не повертався.
 
22 липня 2012 року Нідерланди проінформувала Генеральну прокуратуру України про наявність статусу біженця у Шарія.
 
Суди та правоохоронні органи протягом різних періодів отримували від Інтерполу інформацію про перебування особи у Нідерландах та Литві.
 
Нагадаємо, раніше ЦВК зареєструвала кандидатом у народні депутати колишнього депутата від "Партії регіонів" і екс-главу Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва.

 

Глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков написав листа главі Центральної виборчої комісії Тетяні Сліпачук. У звернення міністр просить переглянути реєстрацію у кандидати в народні депутати Андрія Клюєва, екс-главу Адміністрації президента за часів Віктора Януковича.

 

У свою чергу СБУ почала перевірку щодо проживання Клюєва, Шарія і Кузьміна в Україні.

 

При цьому адвокатка Клюєва стверджує, що в Росії він проживає "тимчасово", а насправді живе в окупованому Донецьку.