Кучма хоче прописати в угоді про Донбас «не стріляти у відповідь»

09:52, 06.06.2019
Кучма хоче прописати в угоді про Донбас «не стріляти у відповідь»

Леонід Кучма (фото: sbu.ua)

Голова української делегації на переговорах щодо врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську Леонід Кучма вважає, що в нових домовленостях про "режим тиші" в зоні збройного конфлікту норму слід прописати умову "не стріляти у відповідь".
 
Про це Кучма заявив у Мінську, повідомляє прес-служба Адміністрації президента.
 
Він повідомив, що ТКГ обговорювала проблеми безпеки.
 
Однією з домовленостей стало зазначення не лише часу початку "режиму тиші", а й механізму його запровадження.
 
"Це принципово. Бо жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього "режиму тиші". Має бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також запроваджена заборона на обстріл громадських об’єктів - шкіл, дитячих садків. До 19 червня група повинна розробити такі пропозиції. Ми маємо 19 числа їх затвердити", - сказав Кучма.
 
Він заявив, що засідання робочих груп у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях вперше пройшли конструктивно.
 
"Вперше засідання робочих груп пройшли конструктивно. Всі сторони хотіли знайти рішення. Тон дискусії був зовсім іншим, ніж це було досі. Ми приїхали з дорожньою картою від президента України. Меседжі були такі, що глава держави справді хоче, щоб у тому регіоні був мир. На засіданні Тристоронньої контактної групи я висловив ті побажання, які почув від президента", - сказав Кучма.
 
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Леонід Кучма пропонує зняти економічну блокаду з окупованого Донбасу. Також він переконаний, що питання обміну військовополонених, у тому числі звільнення українських моряків з-під арешту в Росії, "почнуть вирішуватися".
 
Як повідомляла "УМ", президент Зеленський повернув 80-річного Кучму до переговорів у Мінську.
 
Торік Леонід Кучма припинив участь у переговорах в Мінську після 80-річчя. У тристоронній контактній групі його замінив Євген Марчук.
 
Зазначимо, напередодні Зеленський звернувся до Путіна через трьох убитих українців за добу.