Путіна вперше за 15 років не запросили на річницю операції «Оверлорд»

17:05, 01.06.2019
Путіна вперше за 15 років не запросили на річницю операції «Оверлорд»

Російського лідера Володимира Путіна вперше, починаючи з 2004 року, не запросили на відзначення ювілейної річниці висадки союзників у Нормандії 6 червня 1944 року.


Масштабні урочисті та пам'ятні заходи з нагоди 75-річчя початку Нормандської операції або операції союзників «Overlord» у Другій світовій війні пройдуть 5 червня на півдні Англії та 6 червня на узбережжі французької Нормандії, повідомляє Укрінформ.

 

Як інформує уряд Великої Британії, окрім британської сторони у заходах вищого рівня візьмуть участь представники інших держав-учасників Нормандської операції: США, Канади, Франції, Австралії, Нової Зеландії, Бельгії, Польщі, Норвегії, Данії, Нідерландів, Греції, Словаччини, Чехії. Німеччина також запрошена.

 

Президента Росії Путіна вперше, починаючи з 2004 року (коли відзначалося 60-річчя D-Day), цього року на подію запрошено не було. Слід відзначити, що Путін брав участь у заходах з нагоди 70-ї річниці D-Day у 2014-му – вже після окупації Криму та початку агресії проти України.

 

В основних подіях відзначення Нормандської операції, які пройдуть в англійському портовому місті Портсмут та на узбережжі французької Нормандії, візьмуть участь прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Ангела Меркель, президент США Дональд Трамп.

 

Офіційний Лондон повідомив, що цього року подія стане однією із найбільших британських військових демонстрацій, до якої буде залучено 26 автентичних літаків Королівських ВПС часів Другої світової війни та щонайменше 11 кораблів.

 

Окрім цього, особливу увагу організатори приділять і вшануванню ветеранів, які брали участь у подіях 1944-го.

 

Нормандська операція «Overlord» із висадки військ союзників на півночі Франції є найбільшою військово-морською десантною операцію в історії. Розпочалася 6 червня 1944 року та тривала до 1 липня.