Порошенко і Макрон у Парижі говорили про звільнення українських політв'язнів

20:30, 12.04.2019
Порошенко і Макрон у Парижі говорили про звільнення українських політв'язнів

Президенти України та Франції зустрілись у Парижі (фото: прес-служба президента України)

Чинний президент Петро Порошенко і президент Франції Еммануель Макрон проводять переговори у Єлисейському палаці в Парижі.
 
Під час зустрічі Порошенко та Макрон обговорили звільнення українських заручників і військовополонених, зокрема Романа Сущенка.
 
Зустріч двох президентів розпочалася о 19.00 за Києвом і тривала трохи більше години.
 
Еммануель Макрон чекав президента Петра Порошенка на порозі Єлисейського палацу.
 
За протоколом, його вітала також Республіканська гвардія Франції.
 
"Радий зустрічі зі щирим другом України", - повідомив президент Петро Порошенко у Facebook.
 

 
Пізніше, під час включення на телеканалі "Інтер" президент повідомив з Парижу, що під час зустрічей з Мкроном і Меркель було обговорено звільнення українських заручників і військовополонених і ця тема буде винесена на заплановану зустріч Нормандського формату.
 
"Причому з президентом Франції Еммануелем Макроном окремо підняв питання про нашого журналіста пана Романа Сущенка. Ви знаєте, що він працював у Парижі. Що перша леді Франції піклувалася про його долю. І Еммануель чітко зафіксував, що найближчим часом ми ще раз вийдемо з ініціативою, щоб Путін дотримався свого слова, звільнив українця Сущенка і щоб він якнайскоріше повернувся додому", - розповів Петро Порошенко.
 
 

 
 
Також президент розповів, що акцентувалася увага на звільненні 24 українських моряків, які є військовополоненими і над якими Росія не має жодної юрисдикції. 
 
"Вони мають бути негайно і безумовно повернуті додому разом з військовим майном і поверненням свободи судноплавства в Керченській протоці", - сказав він.
 
Глава держави також підняв питання звільнення політв'язнів з в'язниць Росії та з окупованих територій і захисту прав кримських татар, які брутально порушуються саме напередодні виборів.
 
"Ми чітко скоординували і ці кроки - і в Берліні, і в Парижі були дані відповідні доручення. І ми рішуче починаємо підготовку до саміту Нормандського формату, де в порядок денний обов'язково будуть включенні і ці питання", - підкреслив Петро Порошенко.
 
Як повідомляла "УМ", сьогодні Порошенко також мав зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні.
 
Водночас кандидат у президенти Володимир Зеленський зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном на півгодини.