Москва не збирається йти на поступки Зеленському щодо Криму й Донбасу

14:51, 01.04.2019
Москва не збирається йти на поступки Зеленському щодо Криму й Донбасу

Путін з його прес-секретарем Пєсковим (фото з відкритих джерел)

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль готовий пояснювати будь-якому політикові свою позицію щодо Донбасу і вважає, що не підлягає обговоренню тема приналежності анексованого Криму.
 
Про це він сказав російським ЗМІ, коментуючи висловлювання кандидата в президенти України Володимира Зеленського.
 
Як відомо, раніше Зеленський заявив, що в разі зустрічі з Володимиром Путіним він має намір вимагати від нього повернення територій і виплати компенсацій Україні за їхнє захоплення.
 
З приводу окупованого Криму Пєсков заявив, що ця тема не підлягає обговоренню і "закрита раз і назавжди".
 
При цьому слова "окупація" і "анексія" прес-секретар Путіна назвав "абсолютно такими, що не застосовуються до Криму ні де-факто, ні де-юре".
 
Як відомо, 31 березня, спілкуючись з журналістами, Володимир Зеленський, кажучи про можливу зустріч з президентом Росії, сказав: "Якщо я зустрінуся з паном Путіним, я йому скажу: "Ну, нарешті-то ви повернули наші території. Скільки ще готові компенсувати грошей за те, що відібрали наші території і допомагали людям, які брали участь в ескалації Криму і Донбасу, на всьому їх страшному, огидному шляху?".
 
Зауважимо, раніше шоумен і кандидат в президенти Володимир Зеленський заявив, що вважає прийнятними компроміси в питанні повернення окупованих Криму і Донбасу, враховуючи культурно-мовні особливості цих регіонів.
 
При цьому, як писала "УМ", у програмі Володимира Зеленського немає жодного слова про Крим.
 
Окупація Криму, здійснена Росією внаслідок її військового вторгнення в березні 2014 року, не визнається Україною, Генеральною асамблеєю ООН, ПАРЄ, ПА ОБСЄ та більшістю цивілізованих країн світу.
 
Вона також суперечить рішенню Венеційської комісії, натомість Кремлем трактується як "повернення Криму до Росії".
 
Згідно з Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" Крим внаслідок окупації вважається тимчасово окупованою територією.