Пожежа в Кемерові рік потому: власника ТЦ «Зимова вишня» затримали в Польщі

15:36, 25.03.2019
Пожежа в Кемерові рік потому: власника ТЦ «Зимова вишня» затримали в Польщі

Основна версія слідства - несправність проводки, у російському МНС не виключають і підпал (фото: МНС Росії)

У Польщі затримали колишнього генерального директора "Кемеровського кондитерського комбінату", який володів сумнозвісним торговим центром "Зимова вишня".
 
Про це повідомляє Слідчий комітет Росії.
 
За даними слідства, в 2013-2014 роках Вишневський за участю посередника дав хабар в 7 мільйонів рублів (близько 3 мільйонів гривень, - ред.) начальнику інспекції буднагляду Кемеровської області Танзіліі Комковій, її синові Едуарду Комкову та гендиректору ТОВ "ІБК Ресурс" Микиті Чередниченку (всі троє також стали фігурантами цієї справи).
 
Вишневський був раніше заарештований судом заочно і оголошений в міжнародний розшук, тому що ще в 2016 році залишив Росію і жив в Іспанії.
 
Влада Росії опрацьовує питання екстрадиції затриманого, йдеться в повідомленні.
 
 
Як відомо, після трагедії в "Зимовій вишні" генпрокуратура Росії почала масштабні перевірки торгових центрів по всій країні. У більшості з них знайшли грубі порушення правил пожежної безпеки: системи димовидалення та оповіщення людей при пожежі були несправні, а евакуаційні виходи захаращені.
 
Проти власників 17 центрів порушили кримінальні справи, закрили торгові комплекси в Карелії, окупованому Криму, Якутії, Калузі, Курську, Башкирії і на Камчатці.
 
За даними Слідчого комітету Росії, потерпілими в пожежі в "Зимовій вишні" визнані 436 осіб, включно з родичами загиблих, а також відвідувачами торгового центру і підприємцями, що орендували там майданчики. Це не остаточна цифра, пояснив DW адвокат, координатор громадського центру допомоги постраждалим в ТЦ "Зимова вишня" Дмитро Малінін. За його словами, можливо, що за компенсацією про заподіяння моральної шкоди ще звернуться родичі загиблих.
 
Компенсації з обласного та федерального бюджету родичі загиблих і постраждалих у пожежі вже отримали, як і адресовані їм пожертви. Але виплат за матеріальну та моральну шкоду від тих, хто несе відповідальність за трагедію в кемеровському торговому центрі, поки не дочекалася ні одна сім'я, підтвердив адвокат.
 

На суді 6 березня 2019 року адвокати Юлії Богданової, яка протягом двох років до пожежі керувала компанією "Кемеровський кондитерський комбінат", що управляла ТЦ "Зимова вишня", висловили готовність виплатити моральну шкоду. Однак конкретних термінів і сум не назвали.
 
Зараз на місці "Зимової вишні" - пустир. На початку березня там почали готувати територію для будівництва пам'ятного скверу, в якому висадять 60 сосен - за кількістю загиблих у пожежі. Проектом керує архітектор з США Джон Калвін Вайдман, який працює на російського забудовника.
 
 
Нагадаємо, 25 березня 2018 року в центрі міста Кемерово в Росії загорівся торговельно-розважальний центр "Зимова вишня".
 
У будівлі впали два з трьох кінозалів - вони провалилися з четвертого на третій поверх. Слідчі виявили серйозні порушення: 
 
пожежні виходи були заблоковані, а співробітник приватного охоронного підприємства після отримання сигналу про пожежу відключив систему оповіщення.
 
За офіційними даними, загинули 64 людини, з яких 41 - неповнолітній.
 
Основна версія слідства - несправність проводки, у російському МНС не виключили й підпал. У справі заарештовано 7 осіб, стосовно одного з пожежників завели справу про халатність. У Росії 
затримали керівника служби пожежогасіння першої ланки протипожежної служби області Андрія Бурсіна, який першим прибув на гасіння пожежі.