Лукашенко перестав вважати Росію братньою державою після відмови у грошах

12:25, 26.12.2018
Лукашенко перестав вважати Росію братньою державою після відмови у грошах

Олександр Лукашенко та Володимир Путін провели зустріч в Мінську

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що більше не вважає Росію братньою державою «тому що, як мене поінформували, в Росії це не сприймається».

Відповідна заява пролунала після того, як Білорусь не отримала грошей від Росії для компенсації за експортні мита, пише Радіо свобода.

Білоруська сторона хоче домогтися від Росії компенсації за «податковий маневр», який призведе до подорожчання нафти для білоруських НПЗ. Мінськ оцінює свої втрати через «податковий маневр» в 2019 році на рівні 383 мільйонів доларів. Однак міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що Кремль ніяких обіцянок не давав.

У вівторок, менше ніж за годину до початку переговорів Олександра Лукашенка з Володимиром Путіним, які проводили вже вдванадцяте цього року, Антон Силуанов відповів на коментар Лукашенка, зазначивши, що «останнім часом відбулась втрата довіри».

«Ми не довіряємо роботі вашої митниці», – сказав Антон Сілуанов під час неформального спілкування з пресою в Кремлі.

Стосунки Мінська та Москви ускладнились після взаємних звинувачень, пов’язаних із новими митами на нафту і газ. Білорусь називає ці виплати штучно завищеними, а Росія неодноразово висловлювала занепокоєння через порушення на білоруській митниці.

Росія, Білорусь та Казахстан діють у рамках домовленості, за якою Москва надсилає нафту та нафтопродукти до Білорусі, не сплачуючи мита, а Білорусь реекспортує деякі з цих товарів і залишає собі надходження.

Росія використовує дешевий енергоекспорт та позики до Білорусі для того, щоб утримувати цю країну в геополітичній орбіті Москви, однак, бюджетна ситуація в Росії стає ще більш складною, особливо в результаті західних санкцій.

Попри розбіжності, які загострилися в останні місяці, президент Росії перед початком зустрічі сказав, що відносини двох країн «розвиваються досить успішно». Він визнав, що є і проблеми: «Якщо домовимося, то буде зовсім добре».

Олександр Лукашенко, у свою чергу, закликав «не тягнути наявні проблеми в новий рік».

Однак, про конкретні результати 5-годинних перемовин, окрім створення чергової робочої групи, не повідомляється.

Нагадаємо, у вересні 2017 року на території Білорусі відбулися спільні з Росією військові навчання, за результатами яких РФ доводила, що не тримає армію на території, підконтрольній Мінську.

Як повідомляла "УМ", цього місяця Олександр Лукашенко публічно посварився із Володимиром Путіним через ціну на газ.