Проти Назара Холодницького відкрили кримінальну справу: він планує захищатися

17:42, 30.03.2018
Проти Назара Холодницького відкрили кримінальну справу: він планує захищатися

Назар Холодницький може втратити посаду (Serhii Bykov / Facebook)

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що клопотатиме про звільнення Назара Холодницького із посади голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та заступника Генпрокурора та повідомив, що проти Холодницького відкрили кримінальну справу.

"У рамках кримінального провадження, яке розслідується спільною групою ГПУ та НАБУ за здобутими в ході слідства фактами, які належно розсекречені, до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП) за підписами Генерального прокурора та директора Національного антикорупційного бюро сьогодні направлені дисциплінарні скарги про вчинення керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким дисциплінарних проступків", - зазначив Юрій Луценко 30 березня.

"В своєму поданні прошу КДКП розглянути питання зняття Н. Холодницького з посади заступника Генпрокурора - керівника САП", - продовжив він.

У відповідь на це Назар Холодницький пообіцяв захищатися, зазначає "Українська правда".

"Будемо захищатися", - заявив він у коментарі виданню.

Нагадаємо, в кабінеті Назара Холодницького була встановлена прихована апаратура для прослуховування. Згодом з’ясувалося, що прослуховування велося генеральною прокуратурою із застосуванням обладнання НАБУ.

Як зазначає "Громадське", Назара Холодницького можуть притягнути до відповідальності з таких підстав:

- невиконання чи неналежне виконання службових обов’язків;

- розголошення таємниці, що охороняється законом, яка стала відомою прокуророві під час виконання повноважень;

- вчинення дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури;

- грубе порушення правил прокурорської етики;

- втручання у службову діяльність іншого прокурора, службових, посадових осіб чи суддів, у тому числі шляхом публічних висловлювань стосовно їхніх рішень, дій чи бездіяльності, за відсутності при цьому ознак адміністративного чи кримінального правопорушення.

Очільник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня" повідомив, що розслідування проти Назара Холодницького може бути пов’язане із "справою Труханова".

"Коли детективи НАБУ приїхали до Одеси з обшуками, з'ясувалося, що фігуранти дуже швидко і організовано роз'їхалися, а окремі сиділи за кордоном майже два місяці, дистанційно "вирішуючи питання" з судами. Тут у нас є вагомі підстави припускати "злив" інформації фігурантам з боку керівника САП", — сказав він.

За його словами, глава САП "зливав" інформацію, а також "чинив тиск на суд". Окрім справи Одеської міськради, за словами Ситника, САП гальмувала справу за заявою і. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун за фактом пропозиції їй неправомірної вигоди; справи, що стосується фірми "Золотий мандарин", яку пов'язують з народним депутатом Логвинським; розслідування, пов'язані з е-деклараціями вищих посадових осіб; розслідування, пов'язані з бізнес-інтересами власника великого агрохолдингу. Видання зазначає, що ідеться про декларацію екс-глави НАЗК Наталії Корчак та підприємця Олега Бахматюка.