Прем’єр Польщі пояснив ухвалення закону про Інститут нацпам’яті боротьбою з брехнею (відео)

10:38, 05.02.2018
Прем’єр Польщі пояснив ухвалення закону про Інститут нацпам’яті боротьбою з брехнею (відео)

Метуш Моравецький став прем’єр-міністром Польщі 11 грудня 2017 року (фото із відкритих джерел)

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у англомовному відео заявив, що скандальний закон про Інситут національної пам’яті, відомий в України як "закон про боротьбу з бандеризмом", прийняли, щоб боротися із брехнею про історію Польщі, яка перша постраждала від гітлерівського режиму.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на польські ЗМІ.

"Польща була першою жертвою Третього Рейху, а смерть і страждання в нацистських німецьких концтаборах були спільною долею євреїв, поляків і членів багатьох інших народів та етнічних груп", - сказав Матеуш Моравецький у відео, проілюстрованому архівними документами.

Очільник уряду також наголошує, що Польща опинилася під німецькою і радянською окупацією, і майже кожна польська сім’я втратила під час війни когось зі своїх близьких.

Моравецький підкреслює, що заперечення Голокосту є фальшуванням історії, так само як применшення відповідальності справжніх авторів злочинів і приписування її жертвам.

"Ми хочемо боротися з брехнею в кожній формі", – декларує прем’єр-міністр.

Як пояснює польський глава уряду, саме таким був намір внесення змін у закон про Інститут національної пам’яті.




Нагадаємо, у Польщі прийняли зміни до закону про Інститут національної пам’яті, яким запроваджуються штрафи і навіть тюремне покарання для осіб, які вказують на участь поляків у знищенні євреїв під час Другої Світової війни, а також засуджується підтримка "бандеризму".

Науковці та громадські діячі Польщі засудили прийняття закону.