Відомі митці сучасної України: Маков, Трофименко, Семенуха, Левченя, брати Зігури

18:24, 20.03.2024
Відомі митці сучасної України: Маков, Трофименко, Семенуха, Левченя, брати Зігури

Яскраві представники сучасного українського мистецтва продовжують творити попри війну.

Завдяки поєднанню різноманітних традицій, культур, стародавньої історії та мальовничої природи Україна завжди була кузнею талановитих митців. Згадати хоча б Івана Марчука, який на піку своєї кар'єри мав понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок від Австралії до Канади. 

 

Або ж Олександра Ройтбурда, чия виставка, присвячена роздумам митця про владу мистецтва, відкрилася нещодавно у Києві. Звісно, не можна не відмітити й режисера Мстислава Чернова, чия документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» нещодавно принесла Україні перший в її історії “Оскар”. 

 

Крім шанованих класиків, варто згадати також і імена яскравих представників сучасного українського мистецтва, які продовжують творити попри війну. Саме тому у нашій добірці ми вирішили зібрати топ-5 найталановитіших та найцікавіших українських митців нової хвилі, яких потрібно знати, щоб розбиратися у сучасному мистецтві, та спільно порадіти їх чудовим роботам.

 

1. ПАВЛО МАКОВ

 

Назвати Павла Макова виключно художником-графіком було б сильним пременшенням його творчого доробку. Він працює з папером, фотографує, малює, робить об’єкти із бронзою та арт-буки.  На самому початку війни, у квітні 2022-го, Маков відправився на найбільш престижну виставку у світі – Венеційське бієнале, щоб представити свою роботу “Фонтан виснаження”. Композиція складається з 78 бронзових воронок, в які зверху донизу лиється вода.

 

Проект, вигаданий ще у 1995 році, під час війни він набув нового значення: як вода камінь довбе, так і війна виснажує країну. Крім того, за словами митця, триває не просто війна двох держав, а й протистояння двох культур.

 

Сьогодні роботи Павла Макова зберігаються у колекціях Лондонського музею Вікторії та Альберта, PinchukArtCentre, Метрополітен-музеї у Нью-Йорку, Бібліотеці конгресу у Вашингтоні та багатьох інших впливових арт-центрах. Маков визнаний одним із найвидатніших митців сучасності, і його ім’я точно заслуговує на те, аби бути у нашій топ-п’ятірці. 

  

                                                       Павло Маков «Задзеркалля»(серія «Сади»)

 

2. ОЛЕСЯ ТРОФИМЕНКО

Мисткиня Олеся Трофименко отримала пропозицію про співпрацю із брендом Dior у важкий для себе та країни час. Мережею поширювалася інформація про звірства російських катів у Бучі та Ірпені. «Це дуже боліло, – згадувала мисткиня згодом в інтерв’ю ЗМІ. – А Соломія мені пише з Парижу: вони хочуть щось життєствердне. Я запитала, чи вони знають, що у нас відбувається, і у відповідь почула: так, і вони вірять у нашу перемогу».

 

Творчий доробок мисткині виявився надзвичайно цінним, адже нагадав усьому світу, що тоді відбувалося в нашій країні. Під час показу кутюрної колекції бренду Dior у липні 2022 року стіни музею Родена у Парижі прикрашали 32 вишитих полотна із українськими квітковими елементами, древом життя та силуетами весільних вінків. Орнамент, створений київською художницею для показу, символізував актуальну для нашої країни тему безперервності життя,  попри намагання російських окупантів його знищити.    

 

                                                                                  Фото: показ Dior

 

3.ВІТАЛІЙ СЕМЕНУХА

 

Віталія Семенуху у вузьких колах колекціонерів часто називають “митцем-хамелеоном” через його талант втілювати в картинах різні стилі та історичні епохи. Дійсно, діапазон його творчості охоплює майже усі основні стилі та течії мистецтва – бароко, романтизм, імпресіонізм, класику та модерн. Його творчий доробок великий та багатогранний – понад 1300 робіт. 

 

Попри те, що шедеври світового мистецтва залишаються одним із найбільших надбань людства, технічні можливості поступово стирають межу між оригіналом та талановитою репродукцією. Но тим і цікавіша творчість нашого сучасника Семенухи, що він не лише професійно відтворює всесвітньо відомі твори, але й залишає місце для авторський рефлексій щодо тих чи інших подій в Україні та світі. Його роботи містять безліч прихованих символів, які потрібно знайти та розшифрувати, що робить їх цікавими для глядача. Так, відтворюючи роботу  “Долина сліз”, він не лише заклав у неї оригінальну авторську ідею надії та віри у Христа, але й відсилку до знаменитої битви в Долині сліз (1973 р.), під час якої Ізраїль зміг героїчно відстояти свою територію. Творчість Семенухи в черговий раз доводить, що авторське відтворення шедеврів світового мистецтва згодом може перетворитися на самостійну форму мистецтва.   

 

 

                                                                                            Семенуха В.І. «Долина сліз»

 

4. ОКСАНА ЛЕВЧЕНЯ

 

Оксана Левченя підняла традиційне українське килимарство у ранг мистецтва і зупинятися на досягнутому не збирається. Її роботи з часом ставали все більш складними, а кількість виготовлених килимів не перевищувала двох на місяць. Мисткиня визнає, що створення робіт можна було б прискорити, проте воліє створювати штучні килими, які не розійдуться сотнями копій по світу та не завдадуть шкоди екології. 

 

Переживши травматичний досвід на початку війни, Оксана згодом знову повернулася до роботи у свої майстерні у Києві. Нещодавно вона створила роботу “Пропущений дзвінок”, яка складається з білої півковдри, на якій вишиті уривки її листування з мамою на родичами, що перебували на окупованій територіях. Нещодавно ця робота була представлена в берлінському артцентрі Alte Münze на виставці сучасного українського мистецтва, присвяченого війні. 

 

                                                                                          Оксана Левченя

 

5. ЄГОР ТА МИКИТА ЗІГУРИ

 

Українські скульптори Єгор та Микита Зігури переконані, що у часи кризи мистецтво не може стояти осторонь проблем. Саме тому у серпні 2022 року Микита Зігура привітав Україну з Днем Незалежності потужним  мистецьким проектом  на полях острова Фюн (Данія). Там з‘явилися натурального розміру тіні російських винищувачів, безпілотників та української “Мрії”. Це вказує, з одного боку, на актуальну реальність, загрозу, що її жителі інших країн бачать лише у новинах. З іншого боку – на боротьбу та надію, яка символічно відображена у 80-метровій тіні Ан-225, найбільшого транспортного борту у світі.

 

Одним із найуспішніших доробків Єгора став проект “Післясьогодні”, який складався із серії  колосів, що передавав той чи інший стан суспільства (“Колос, що руйнується”, “Колос споглядаючий” та ін.). При цьому сам митець залишився оптимістом, завершився серію робіт “Колосом, що прокидається”. Під час нью-йоркських торгів ця робота була продана за $20 тисяч. Арт-об’єкти братів добре відомі мешканцям Дніпра та Києва. А їхні скульптури зберігаються у приватних колекціях у Латвії, Данії, Франції, Португалії, Великобританії, Сінгапурі, США, Японії та Китаї.    

 

                                                             Єгор Зігура, "Колос, що пробуджується"