Культура має більше значення під час війни – Зеленський

18:16, 09.03.2024
Культура має більше значення під час війни – Зеленський

На церемонії вручення Національної премії імені Тараса Шевченка було багато військових. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський вважає, що в час війни культура має навіть більше значення, ніж у час миру.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив на врученні Національної премії імені Тараса Шевченка, передає Офіс президента в суботу.

 

За його словами, під час війни важливими є люди культури, які розповідають про Україну, зберігають пам’ять про все, через що проходить український народ, і відроджують те, що дає людям сили.

 

«У час війни – навіть більше, ніж у час миру, – ми всі маємо пам’ятати, що культура має значення. І люди культури мають значення. Усі, хто промовляє про Україну. Озвучує те, що на серці. Зберігає все, через що ми йдемо. Відроджує те, що могло бути забутим, але – оновлене – дає людям сили, дає емоції», - сказав Зеленський.

 

І зазначив, що українці пройшли довгий шлях, щоб стати нацією, творцями своєї культури, держави та власної долі:

 

 

«Щоб людська спільнота стала нацією й державою, у найкращих характерів у країні мають бути такі серця, яким мало жити тільки для себе. Такі серця промовляють до тих, хто поруч. Дбають. Вчать – вчать розуміти. Об’єднують. Захищають. Коли треба – рятують. І в підсумку ми всі впізнаємо одне одного, чуємо одне одного, відчуваємо, що ми українці, українки».

 

На його переконання, це стало можливим завдяки не лише силі нашої зброї, а й силі сердець наших людей.

 

«Які в Маріуполі у найстрашніші дні розуміють: те, що вони бачать, вони повинні відзняти, зберегти для того, щоб потім розповісти всьому світові. Чи людина, яка не хоче, щоб людська памʼять втратила побачене десь дорогою на Бахмут чи пережите у Скадовську, зараз тимчасово окупованому.

 

І яка відчуває: повинна записати це, римувати цю мить, римувати цей біль. Чи митець, який вірить, що люди України, убиті на цій війні, збережуться в емоціях тих, хто живий. І який своєю музикою говорить про це. Щоб кожен живий в Україні пам’ятав, про що ця земля, про що її люди, про що думки мами, яка тут, в Україні, чекає сина чи доньку», – акцентував президент.

 

 

Відтак, Зеленський висловив вдячність кожному й кожній, хто живе не лише для себе, а й дбає про людей і всю Українську державу.

 

«Я дякую вам, дякую всім, хто зараз на фронті та з тими, хто на фронті. Хто з Україною та береже її й розвиває», – сказав він.

 

 

Як повідомляла «УМ», на церемонії вручення Шевченківської премії-2024 ушанували пам'ять українських митців, чиї життя забрала російська війна.