Зірковий парад українських диригентів виступатиме у концерті пам`яті

12:06, 28.11.2023
Зірковий парад українських диригентів виступатиме у концерті пам`яті

Аллін Власенко. (Фото надане Національною філармонією)

Концерт пам’яті маестро Алліна Власенка, який відбудеться у Києві 29 листопада у Національній філармонії, – ініціювали його учні, нині знані українські диригенти.

 

У різні роки студентами класу професора були: Ігор Андрієвський (1988), Володимир Сіренко (1989), Вікторія Жадько (1993), Наталія Пономарчук (1997), Сергій Голубничий (2007), Іван Чередніченко (2014), Ігор Пучков (2018).

 

Тож вечір за участю Національного симфонічного оркестру України відбудеться у форматі своєрідної естафети: яскраві учні маестро почергово з`являтимуться за диригентським пультом, кожен зі своїм твором та харизмою. Усі свої знання й секрети диригентської майстерності Аллін Григорович Власенко передавав їм, багато років, паралельно із концертною діяльністю, викладаючи у київській консерваторії.

 

                                                                       Учні маестро Алліна Власенка.

 

Багатогранність творчої особистості Алліна Власенка у свій час охарактеризував видатний український композитор Євген Станкович:

 

«Його життя – приклад, як потрібно служити професії. Шлях його в Музиці – складний, напружений. Цій людині вдається жити справжнім життям митця… Багато років він диригує і в концертах, і в театрі. Його робота – непересічне явище для України. Я з радістю говорю про нього, бо ця людина несе світло, виховує молодь»…

 

Аллін Власенко був учнем славетного українського диригента Михайла Канерштейна. Як диригент Державного (нині Національного) симфонічного оркестру України, він мав можливість переймати професійний досвід також у таких видатних диригентів, як Веніамін Тольба, Натан Рахлін, Євген Мравінський, Степан Турчак.

 

Кілька десятиріч поспіль Маестро працював із оркестром Київського театру опери й балету, де поставив понад 50 вистав. Він диригував балетними виставами у Великій Британії, Японії, Франції, Швейцарії, Хорватії, на Кубі, у Данії, Італії, Іспанії, Німеччині, Чехії, Болгарії, Словенії.

 

Аллін Власенко сформував не лише нове покоління яскравих українських диригентів, а й свою диригентську школу.  Маестро відійшов у засвіти 23 листопада 2021 року.

 

У програмі філармонійного концерту пам’яті диригента прозвучить зарубіжна та українська класика:

 

Густав Малер Adagietto із Симфонії № 5;  Фелікс Мендельсон Симфонія № 3 «Шотландська»; Роберт Шуман Увертюра «Манфред»; Дж. Верді Увертюра до опери «Сила долі»; Ріхард Вагнер Вступ до опери і антракт до ІІІ дії опери «Лоенгрін»; Євген Станкович музика з балету «Ніч перед Різдвом»; Моріс Равель Хореографічна поема «Вальс» для оркестру.

 

Аллін Власенко мав рідкісну як для артиста рису – абсолютну відсутність хизування і марнославства. Диригент був настільки відданий улюбленій професії, жив і дихав музикою, що йому просто ніколи було (за його ж словами) «відстежувати» власні успіхи і досягнення.

 

Він скромно зазначав: «Займаюся улюбленою справою». Відтак своїм головним призначенням вважав пошук істини, закладеної автором у творі, який озвучував. Він виховав плеяду високопрофесійних диригентів й завжди підтримував сучасну українську музику та молодих талановитих виконавців.

 

Тетяна РУДЕНКО

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці представили нове осмислення історії української музики