Вперше за 30 років: на велику лаврську дзвіницю відкрито доступ

13:43, 23.11.2023
Вперше за 30 років: на велику лаврську дзвіницю відкрито доступ

Відкрито доступ до Великої лаврської дзвіниці в Києві. (Фото з відкритих джерел)

Велику дзвіницю Києво-Печерської лаври вперше за 30 років повністю відкрили для відвідування. На верхніх ярусах дзвіниці провели реконструкцію.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Суспільне.

 

Ремонтні роботи провели на третьому й четвертому ярусах дзвіниці, а також на колонах другого ярусу.

 

"Третій і четвертий яруси дзвіниці відкриті для огляду. Цей об'єкт стане однією з окрас Києво-Печерської лаври та міста Києва", - сказав директор Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко.

 

Дзвіницю почали ремонтувати ще у 2021 році. Але тоді будівельники виконали лише першу чергу робіт.

 

За словами директора заповідника, з того часу на цій висоті було дуже багато деструкційних елементів, які треба було усунути: "Дзвіниця потребувала серйозних висотних робіт. Десятиліттями верхні яруси були не доступні для відвідування".

 

Лаврська дзвіниця є найвищою церковною спорудою Києва, її висота становить 96,5 метра. Вона є восьмигранною 4-поверховою вежею. Щоб піднятися на верхівку дзвіниці, потрібно здолати 374 сходинки.

 

Кам'яна дзвіниця споруджена у 1731-1744 роках за проєктом архітектора Йогана-Готтфріда Шеделя. На будівництво дзвіниці було витрачено близько 5 мільйонів цеглин різної форми й розмірів. Високохудожня кераміка виготовлялася на лаврських цегельних заводах за рецептом та наглядом Шеделя.

 

Як повідомляла УМ, вперше за час війни: Києво-Печерська лавра відкрила дзвіницю для відвідувачів.