Українську оперу Chornobyldorf вперше покажуть у США

18:30, 22.11.2023
Українську оперу Chornobyldorf  вперше покажуть у США

Chornobyldorf в Україні показують раз на рік, за кордоном частіше. (Фото Анни СОРОКАЛІТ надане організаторами)

Археологічну оперу композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка Chornobyldorf  вперше покажуть у США. Прем’єра відбудеться в Нью-Йорку на Prototype Festival. Вісім показів пройдуть на сцені театру La Mama. Побачити виставу можна буде  із 11 по  21 січня уже наступного, 2024 року.

 

«Театр La Mama, де будуть проходити покази вистави, - легендарний.  Його заснувала Елен Стюарт у 1961 році. Робив перші кроки в кар’єрі один із найвпливовіших музикантів другої половини XX століття Філіп Ґласс. Там працювала знана американська театральна режисерка з українським корінням Вірляна Ткач. Продюсерка Ду Юн побачила нас на Роттердамі та запросила показати оперу в США. Маємо намір стати мінімум подією року», - коментує композитор Ілля Разумейко.

 

За сюжетом сучасна опера Chornobyldorf  - про нащадків людства, які вижили після серії катастроф й опинилися у постсуспільстві. Мандруючи поміж руїнами атомних станцій, закинутих церков, театрів та галерей, вони намагаються відтворити втрачену цивілізацію за допомогою археологічних перформансів-ритуалів.

 

Музична мова цієї постановки базується на інтеграції фольклорного матеріалу Дніпро-Дунайського басейну (від Полісся до Адріатичного узбережжя Боснії). Її доповнює мікротональність і навіть відео радянських часів.

 

Опера увійшла до шістки найкращих опер і музично-театральних вистав за версією всесвітньої мережі Music Theatre Now. Британська газета The Times назвала її «сучасним українським шедевром, який варто побачити кожному».

 

Перед американськими гастролями постапокаліптичну постановку Шевченківських лауреатів можна побачити 28 листопада в Київському національному академічному театрі оперети. Прем’єра Chornobyldorf  відбулася три роки тому.

 

Тетяна РУДЕНКО

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дива театру на Михайлівській