У Нижній лаврі заповідник контролює 11 споруд

10:39, 13.08.2023
У Нижній лаврі заповідник контролює 11 споруд

Об'єкти Лаври, де проживають монахи або здійснюється служба, комісія не чіпає. (facebook.com/kplavra)

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" повернув під державний контроль  11 споруд на території Нижньої лаври.

 

Залишилося повернути в користування держави ще близько 30 приміщень.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив в.о. гендиректора Максим Остапенко у коментарі Укрінформу.

 

"Заповідник передав монастирю 79 об'єктів. Але значна частина з них - це замощення, печери, підземні споруди, фортечні мури, підпірні стінки, архітектурні форми. Лише 40-42 об'єкти - це повноцінні споруди: житлові, технічні, релігійні. З цих 40 об'єктів ми 11 повернули в користування заповідника та повністю їх контролюємо. Близько 30 об'єктів ще залишилося", - розповів пан Остапенко.

 

За його словами, під контроль беруться приміщення, у яких розміщувалися виробництво, торгівля, ресторани чи кафе, - що не було передбачені договором, укладеним між УПЦ МП та заповідником. І зараз ці приміщення "використовуються невідомими особами і точно не відповідають цілям заповідника і монастиря".

 

"Об'єкти, де проживають монахи або здійснюється служба, комісія, звісно, не чіпатиме. Допоки рішення суду не набуде чинності, у нас немає на це правових підстав", - додав виконувач обов'язків гендиректора.

 

Остапенко зауважив, що, користуючись наявністю судової процедури, представники УПЦ продовжують перебувати у Лаврі. Але після остаточних рішень суду монахи повинні або довести, що не мають зв'язків з державою-агресором, виробити новий формат відносин з державою і звернутися, аби на підставі нового прозорого договору пролонгувати використання приміщень Лаври - або звільнити ці приміщення.

 

Як повідомляла «УМ», Господарський суд Києва 10 серпня зобов'язав Свято-Успенську Києво-Печерську лавру УПЦ (чоловічий монастир) усунути перешкоди у користуванні майном Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" шляхом його повернення.

 

Водночас 9 серпня Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору щодо безоплатного користування приміщеннями Нижньої лаври, який уклали монастир УПЦ МП та заповідник "Києво-Печерська лавра".

 

Московське попівство планує оскаржувати в апеляційних інстанціях рішення Господарського суду Києва щодо законності розірвання договору на користування майном Києво-Печерської лаври та щодо повернення майна.