Зеленський нарешті присудив Шевченківську премію-2023

15:04, 28.07.2023
Зеленський нарешті присудив Шевченківську премію-2023

Шевченківська премія 2023: Зеленський змінює традиції приурочення (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський оголосив про присудження Шевченківської премії 2023 року, приурочену до Дня української державності, хоча традиційно ця премія вручалася до дня народження Тараса Шевченка. Указ також передбачав затвердження нового складу Шевченківського комітету. 

 

Як інформує Україна молода, відповідний указ оприлюднено на сайті президента у п'ятницю, 28 липня.

 

"Присудити Національну премію України імені Тараса Шевченка 2023 року:

—Калитко Катерині Олександрівніпоетесі – за книгу поезій "Орден мовчальниць";

—Компаніченку Тарасу Вікторовичу, Бережнюку Максиму Павловичу, Данилейку Северину Володимировичу, Криську Ярославу Андрійовичу,

—Охрімчуку Сергію Михайловичу, виконавцям гурту "Хорея Козацька" – за авдіоальбом "Пісні Української революції";

—Назаренку Михайлу Йосиповичу, літературознавцеві – за книгу "Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792 – 1883" у двох частинах;

—Портнікову Віталію Едуардовичу, журналістові – за публіцистичні статті та виступи останніх років;

—Цілик Ірині Андріївні, режисерці – за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин", - йдеться в указі президента.

Як йдеться в указі, цьогоріч розмір Шевченківської премії становить 429 тисяч гривень.

 

Згідно з указом, до нового складу Шевченківського комітету увійшли: Євген Нищук (голова комітету), Дмитро Чистяк, Сергій Васильєв, Ганна Веселовська, Ігор Гайдай, Олексій Жиров, Вадим Карп’як, Олена Кашуба-Вольвач, Валентина Корнієнко, Василь Кузан, Андрій Любка, Олег Михайлюта, Олеся Мудрак-Ковалів, Іванна Сахно, Віктор Сидоренко, Володимир Сіренко, Богдана Фроляк, Андрій Халпахчі, Анжеліна Швачка.

 

Також, Зеленський доручив комітету провести конкурс на здобуття Шевченківської премії 2024 року серед творів літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, присвячених героїчній боротьбі Українського народу під час збройної агресії Російської Федерації проти України. В указі зазначено, що для цього конкурсу положення щодо строку опублікування творів не пізніше як за пів року до їх висунення на здобуття премії, не застосовується.

 

Як повідомлялося, у 2023 році вперше з 1962 року в день народження Тараса Шевченка, 9 березня, не було оголошено лауреатів Національної премії його імені та не опубліковано відповідний указ Президента.

 

10 березня 2023 року голова Шевченківського комітету Юрій Макаров повідомив, що список номінацій вирішили доповнити додатковим конкурсом "За внесок у перемогу" і оголосити раніше визначених лауреатів та нових разом 22 травня, в день перепоховання Кобзаря.

 

11 березня комітет назвав переможців у номінаціях "Література", "Публіцистика, журналістика", "Літературознавство і мистецтвознавство", "Музичне мистецтво" та "Кіномистецтво".

 

Пізно ввечері 12 березня стало відомо, що Макаров пішов у відставку з посади голови Шевченківського комітету, на якій перебував з грудня 2019 року.

 

16 березня члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка заявили про складання повноважень.

 

22 травня Зеленський призначив Нищука на посаду голови комітету, звільнивши Юрія Макарова.

 

Як повідомляла УМ, Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка вирішив відмовитися від скандальної нової номінації «За внесок у перемогу», яку пропонували на рівні Офісу президента. Відтак, у 2023 році переможців у цій номінації не визначатимуть. Запровадження номінації відклали на наступний рік.