Шевченківська премія-2023: комітет відмовився від номінації «За внесок у перемогу»

14:49, 16.06.2023
Шевченківська премія-2023: комітет відмовився від номінації «За внесок у перемогу»

Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Євген Нищук. (facebook.com/Yevhen.Nyschuk)

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка вирішив відмовитися від скандальної нової номінації «За внесок у перемогу», яку пропонували на рівні Офісу президента.

 

Відтак, у 2023 році переможців у цій номінації не визначатимуть. Запровадження номінації відклали на наступний рік.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив новий голова Комітету, ексміністр культури Євген Нищук в ефірі телемарафону в п'ятницю, 16 червня.

 

«Передусім моє завдання було після мого призначення 22 травня швидко зробити аналіз всієї ситуації, оскільки дійсно я там в окопах не дуже за всім слідкував, зрозуміти ту проблему, яка ще не закрита і найголовніше – сформувати новий склад комітету, з яким ми можемо обговорити і всі наболілі питання або ж зробити якісь зміни чи доповнення, але, звісно, перед тим, як оголошувати нову кампанію уже на 24 рік», – заявив пан Нищук, який нещодавно повернувся з фронту.

 

Він додав, що нові члени комітету "мають бути амбасадорами Шевченківської премії" та бути представниками різних напрямків, фахівцями у різних видах мистецтва.

 

За його словами, від номінації "За внесок у перемогу", яка і спричинила скандал довкола Шевченківської премії, цього року вирішили відмовитись.

 

«Багато колег казали, що змінювати гру під час гри не є дуже правильно. Більше того, робити якісь доповнення треба робити вже на нову кампанію. І це розуміння ми знайшли. Я не хочу говорити, доки не вийшов указ, він готується, це суто технічна процедура, який власне закриє питання попереднього комітету. Себто будуть нагороджені ті, кого вже оголосили. А додаткова номінація посеред літа, коли в нас уже з вересня має починатися нова кампанія і подача заявок на 24, мені здається, є недоречним. Тому її не буде», – сказав Євген Нищук.

 

Мовляв, найближчими днями має вийти президентський указ, "який завершить всю ситуацію по попереднім переможцям". Після цього комітет у новому складі приступить до роботи над Шевченківською премією 2024.

 

Нагадаємо, у 2023 році вперше в історії Шевченківської премії 9 березня, в день народження Шевченка, не були оприлюднені імена лауреатів та не опублікований відповідний указ президента, яким оголошуються результати. Натомість пресслужба Зеленського поширила новину про його зустріч із діячами культури та мистецтва з нагоди 209 річниці дня народження Шевченка.

 

13 березня тодішній голова Комітету Юрій Макаров пішов у відставку з посади.

Вже 16 березня Шевченківський Комітет випустив спільну заяву щодо цьогорічної премії і склав повноваження.

 

Як повідомляла «УМ», призначений у травні голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, колишній міністр культури Євген Нищук обіцяв оновити склад майже на 100%, запросивши авторитетних фахівців.