Художник з Євпаторії Богдан Зіза засуджений на росії за сині та жовті фарби

12:35, 06.06.2023
Художник з Євпаторії Богдан Зіза засуджений на росії за сині та жовті фарби

Кримського художника-акціоніста Богдана Зізу російський військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до 15 років ув'язнення в колонії загального режиму. Перші чотири роки йому належить провести у в'язниці. (Фото: Телеграм Ґрати)

У Ростові-на-Дону суд засудив до 15 років увʼязнення в колонії загального режиму художника із Євпаторії Богдана Зізу. Він 16 травня 2022 року облив синьою і жовтою фарбами двері міської адміністрації та кинув у будівлю коктейль Молотова. Таким чином художник виступав проти російської агресії в Україні.

 

Як інформує УМ, про це 6 червня повідомило видання «Ґрати» у Телеграм.

 

Перші чотири роки терміну Зіза має провести у вʼязниці.

 

Зізу звинуватили у скоєнні теракту, загрозі скоєння теракту та закликах до тероризму через відеозвернення, яке він записав під час акції протесту. Його не змогли затримати відразу, але потім вирахували на камерах спостереження. Прокурор просив для художника 18 років увʼязнення.

 

Після затримання у кримських ЗМІ та Telegram-каналах зʼявилося відео, на якому Зіза визнав, що провів акцію в Євпаторії, вибачився за неї та сказав, що готовий «спокутувати свою провину непосильною працею».

 

На суді Зіза оголосив голодування від 10 червня, вимагав позбавити його російського громадянства та звільнити з російських вʼязниць усіх українських політвʼязнів.

 

Як повідомляла УМ, «Рейковий партизан»: білоруса-патріота засудили до 13 років ув'язнення.