Стус, Грушевський та князь Володимир: на станції метро «Університет» у Києві замінять бюсти діячів

11:06, 27.05.2023
Стус, Грушевський та князь Володимир: на станції метро «Університет» у Києві замінять бюсти діячів

Бюст Пушкіна на станції метро "Університет". (Фото з відкритих джерел)

Завершилося голосування, що проходило у застосунку «Київ Цифровий» щодо того, чиї бюсти хочуть бачити українці замість російських діячів культури на станції метро «Університет».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє «Громадське» з посиланням на результати, оприлюднені в застосунку.

 

Так, замість бюста російського поета Олександра Пушкіна більшість учасників голосування, а це 42%, хочуть бачити бюст Василя Стуса — українського поета, літературознавця, перекладача та одного з найактивніших представників руху шістдесятників.

 

47% голосів за Михайла Грушевського віддали в голосуванні про те, на кого замінити бюст російського письменника Максима Горького. Михайло Грушевський — історик, філософ, фольклорист, доцент Київського університету, який через утиски української культури емігрував до Відня.

 

Замість бюста російського науковця Михайла Ломоносова більшість учасників голосування підтримали встановлення бюста князя київського Володимира Великого (він набрав 37%). 

 

А бюст російського хіміка Дмитра Менделєєва у метро пропонується замінити бюстом лікаря-хірурга Миколи Пирогова (30%).

 

Голосування стартувало два тижні тому. Відтоді й до 24 травня усі містяни могли віддати свій голос у застосунку "Київ Цифровий" в розділі "Електронна демократія" — "Опитування". У середньому участь у голосуванні про заміну чотирьох бюстів взяли близько 62 тисяч людей.

 

Як повідомляла УМ, у столиці перейменували 3 станції метро та ще 26 міських об’єктів, назви яких пов’язані з росією та її сателітами.