Писанка та решетилівська вишивка: Україна готує досьє для внесення до списку ЮНЕСКО

10:44, 19.05.2023
Писанка та решетилівська вишивка: Україна готує досьє для внесення до списку ЮНЕСКО

Українськими писанками й вишиванками захоплюються у всьому свті. (Фото: Міністерство культури та інформаційної політики)

Підготовку досьє проводить МКІП для внесення до Світової спадщини ЮНЕСКО української писанки, решетилівської вишивки та культурного ландшафту Чернігова.

 

Як інформує УМ, про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив в ефірі телемарафону «Єдині новини».

 

«У нас на черзі підготовка до розгляду кількох досьє. Серед них є писанка, вишиванка, власне решетилівська (білим по білому). Робота над цим триває, так само як і над додатковими досьє щодо міст - ідеться про культурний ландшафт стародавнього Чернігова», - сказав Ткаченко.

 

За його словами, у ЮНЕСКО знають про всі запити з боку України.

 

 

«Думаю, що зважаючи на пункт «об'єкти, що перебувають під загрозою», нам вдасться рухатися швидше і щодо вишиванки, і щодо писанки та інших об'єктів нематеріальної культурної спадщини», - підкреслив міністр.

 

Додамо, що в січні 2023 року історичний центр міста-порту Одеса включено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Нагадаємо, що ЮНЕСКО (UNESCO) — міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй, яка при співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охороні пам'яток культури тощо.

 

Як повідомляла УМ, День вишиванки в Україні було запроваджено у 2006 році. Тоді студентка історичного факультету Чернівецького національного університету Леся Воронюк виступила ініціатором свята. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею схвалили не лише студенти, а й викладачі. 

 

Днями Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний став першим власником нової авторської вишиванки Бандера Military Style.

 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Багато років популярний авторський текст Олександра Ірванця для "УМ": Вишиванка й шаровари - українцю не до пари?