День вишиванки-2023: традиційний флешмоб українців відбудеться 18 травня

19:32, 17.05.2023
День вишиванки-2023: традиційний флешмоб українців відбудеться 18 травня

Україна святкує День вишиванки впродовж 16 років (facebook.com/vsesvitniydenvyshyvanky)

День вишиванки в Україні було запроваджено у 2006 році. Тоді студентка історичного факультету Чернівецького національного університету Леся Воронюк виступила ініціатором свята.

 

Дівчина запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею схвалили не лише студенти, а й викладачі. 

 

Про це нагадує Україна молода.

 

З роками традиція стала популярною по всій території України. Дата завжди припадає на третій четвер травня. Цього 2023 року це буде 18 травня. Подія швидше носить символічний характер, тому що не прив'язана до державного або церковного свята.

 

Зауважимо, що особливе значення День вишиванки має саме 2023 року - тоді, коли росія продовжує повномасштабну війну проти України. Одягнена вишиванка 18 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці - вільний народ.

 

День вишиванки - подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню.

 

Спеціальних заходів на День вишиванки не існує. Однак щороку в Україні проводять особливий флешмоб, який полягає в тому, що люди одягаються в національний одяг, фотографуються та викладають світлини в соціальні мережі.

 

В мирні часи в багатьох містах проводили концерти, фестивалі, ярмарки та фотосесії. На жаль, під час війни проводити масові заходи заборонено.

 

Однак кожен із нас, хто наразі перебуває в безпеці, може одягнути вишиванку для підтримання духу українців та українських воїнів.

 

Як повідомляла УМ, днями Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний став першим власником нової авторської вишиванки Бандера Military Style.

 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Багато років популярний авторський текст Олександра Ірванця для "УМ": Вишиванка й шаровари - українцю не до пари?