Виставу «Замок герцога Синя Борода» покажуть для згадки про нездорову домінанту партнерів у стосунках

20:10, 11.05.2023
Виставу «Замок герцога Синя Борода» покажуть для згадки про нездорову домінанту партнерів у стосунках

Репетиція оперної постановки «Замок герцога Синя Борода». (Фото від Art.razom)

Мистецьку і соціальну складову матиме показ у Києві опери «Замок герцога Синя Борода» Бели Бартока у режисерській версії Олександра Співаковського 12 травня.

 

Втілює проєкт  творче об’єднання Art.razom

 

Загалом, опери ХХ століття виконуються в Україні вкрай рідко. Серед таких творів можна згадати опери «Сільська честь» П. Масканьї в постановці Київської опери та «Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом» М. Наймана, виконану у Харківському театрі опери та балету ім. М.В. Лисенка. Кожна така вистава є унікальним творчим проєктом, на відміну від закостенілих постановок репертуарної класики більшості державних оперних театрів.

 

Відтворюватимуть світ зачарованого замку, де час стоїть нерухомо, відкриваючи глядачам багатогранний сюжет п’єси Бели Балажа за мотивами казки Шарля Перро, яскраво втілений в опері Бели Бартока. Візуальна складова - мінімалізм декорацій та костюмів, цікаві світлові рішеннями, які створюватимуть простір мистецької цілісності з можливістю насолодитися кожним звуком, кожним словом та кожним рухом героїв.

 

Режисерське рішення Олександра Співаковського включає не лише постановку твору, а й проведення лекції-рефлексії на тему токсичних стосунків, задля розкриття для глядачів різних пасток аб'юзу - нездорової домінанти партнерів у стосунках. Олександр  коментує:

 

«Основний момент, який привабив мене при виборі твору Бартока – це його соціальна проблематика. Ми запрошуємо глядачів не просто переглянути оперну виставу, а поговорити з фаховим психологом про питання абʼюзивних стосунків. Так чи інакше більшість з нас чула щось про це. Але як зрозуміти, чи ваші відносини не мають токсичного забарвлення? Про все це будемо мати розмову12 травня у першій частині нашого проєкту. Звісно, коли Барток писав свою оперу, він, швидше за все, не вкладав питань про абʼюз до свого творіння, але партитура настільки просякнута філософською та символічною складовою, що є максимально зручною для того, щоб віднайти там проблематику, яка є актуальною саме зараз».

 

Показ у рамках Фестивалю-Премії ГРА відбудеться у Національного центру імені Олександра Довженка, на Сцені №6. Задіяний Національний ансамбль солістів «Київська камерата» під орудою диригентки-постановниці Наталії Стець.

 

В головних ролях:

Синя Борода -  Владислав Фоміних.

Юдіт - Марія Антоневська.

Дружини герцога - Наталія Чепченко, Надія Більдій, Марина Зіневич, Олена Жигалкіна, Валерія Гусак, Катерина Миронець.

Автор проєкту та  режисер-постановник - Олександр Співаковський.

Художник по світлу - Олег Бородінов.

Технічний директор -  Віталій Александрович.

Фундаторка незалежної мистецької формації Art.Razom: Марина Рижова.

 

Марина АНТОНОВА