«Алла Горська. Мисткиня у просторі тоталітаризму»: в Україні вийде біографія художниці-дисидентки

10:53, 11.05.2023
«Алла Горська. Мисткиня у просторі тоталітаризму»: в Україні вийде біографія художниці-дисидентки

Аллу Горську називали душею українського шістдесятництва. Видатну українська художниця й активну учасницю українського руху спротиву тоталітарній системі в СРСР фізично знищило КДБ. (Фото: Інстаграм видавничий дім «Прометей»)

Найближчим часом в Україні вийде друком книга «Алла Горська. Мисткиня у просторі тоталітаризму», присвячена українській художниці, дисидентці, представниці руху шістдесятників Аллі Горській.

 

Як інформує УМ, про це повідомив видавничий дім «Прометей» в Інстаграм.

 

Автором видання став син Алли Горської, український мовознавець, культуролог, громадський діяч; біограф та дослідник творчості своїх батьків Олексій (Олесь) Зарецький, який відійшов у засвіти ще у грудні 2018 року.

 

Книга налічує 434 сторінки та містить архівні фото мисткині та історію її життя і боротьби з радянською цензурою.Тіло – ​у льох, «убивцю» – ​під поїзд, справу – ​в шухляду - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета

 

«Це найповніший аналіз життя та всієї величі постаті Горської у контексті шістдесятництва», — зазначають у видавництві.

 

 

Передзамовити видання можна на сайті «Прометея».

 

Алла Горська — українська художниця, одна з лідерів руху українських шістдесятників. Працювала з монументальними творами, мозаїкою, графікою та живописом. Загинула 28 листопада 1970 року в 41-річному віці. За непідтвердженою інформацією до її загибелі причетний КДБ СРСР, однак у той час вбивство художниці «повісили» на її свекра.

 

Нагадаємо, що у тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі внаслідок обстрілів зруйновані шедеври монументалістики - мозаїки Алли Горської.

 

Як повідомляла УМ, Запалюючи інших, згоріла сама: яскраве і трагічне життя Алли Горської.