«Прийняти під свій омофор»: священники УПЦ МП звернулися до Вселенського патріарха Варфоломія

10:46, 19.04.2023
«Прийняти під свій омофор»: священники УПЦ МП звернулися до Вселенського патріарха Варфоломія

Вселенський патріарх Варфоломій І. (Фото: Вікіпедія)

До Вселенського патріархату звернулися священники УПЦ МП – просять надати їхнім парафіям особливий статус ставропігії або тимчасового екзархату на перехідний період у кілька років.

 

Як інформує УМ, відповідну заяву 18 квітня опублікував священник УПЦ МП Андрій Пінчук у Телеграм.

 

"Звертаємося до Святої Матері Церкви Константинополя, з проханням, про надання, нижче підписаним парафіям, окремого статусу ставропігії або тимчасового екзархату на перехідний період, у кілька років, з назначеним Вами єпископом. Просимо прийняти наші парафії під свій омофор", - йдеться в повідомленні.

 

За словами Пінчука, священники УПЦ МП не мають впливу на дії своїх єпископів, багато з яких не були присутніми на Всеправославному соборі в 2016 році та на Соборі, пов’язаному з утворенням ПЦУ в 2018 році. Вони також зазначили, що багато парафіян не бажають приєднуватися до ПЦУ через "агресивні методи прихильників ПЦУ".

 

У своєму зверненні до патріарха Варфоломія, священнослужителі УПЦ МП висловили готовність до перехідного періоду для проведення просвітницької роботи серед своїх парафіян та підготовки їх до "прийняття того, проти чого їх налаштовували протягом кількох десятків років".

 

"Сьогодні, в нашій країні війна, ми не маємо морального права бути частиною московського патріархату, але й переважна більшість парафіян та священників не готова долучитися до ПЦУ, через багатолітній тягар взаємних образ, які обтяжуються реваншистськими настроями духовенства ПЦУ по відношенню до духовенства і вірян УПЦ", - йдеться у листі.

 

У зверненні також наголошується на необхідності відновлення євхаристичного спілкування з Вселенським Престолом, яке було припинено після подій, пов’язаних з утворенням ПЦУ, бо єпископи УПЦ МП "відмовчуються і не роблять ніяких кроків, щоб вирішити цю ситуацію".

 

Нагадаємо, що з 2018 року Московський патріархат розірвав спілкування з Вселенським патріархатом в результаті суперечок щодо його рішення надати автокефалію Православній церкві України.

 

Як повідомляла УМ, Гібридні ряси і політичне православ'я: що варто знати про український філіал московського патріархату.