Український культурний фонд скаржиться на нестачу коштів на фінансування проєктів

10:31, 16.04.2023
Український культурний фонд скаржиться на нестачу  коштів на фінансування  проєктів

Український культурний фонд був створений для підтримки культурного розмаїття та інтеграції культури у світовий простір. (facebook.com/ucf.ua)

Український культурний фонд заявив, що цього року він не зможе повноцінно фінансувати культурно-мистецькі проєкти, оскільки не вистачає коштів.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в повідомленні у офіційному Facebook УКФ.

 

«Станом на початок квітня 2023 року в розпорядженні УКФ є кошти у сумі 7 мільйонів гривень. Їх вистачає, аби на 50% профінансувати проєкти лише за інклюзивною програмою "Культура без бар'єрів". Додаткового фінансування на інші програми у травні-червні не передбачено»,– зазначили в УКФ.

 

Там повідомили, що через це не можуть розпочати підписання грантових угод із переможцями та поетапне фінансування культурно-мистецьких проєктів.

 

Український культурний фонд нагадав, що відповідно до плану виділення бюджетних коштів, який надійшов від Міністерства культури та інформаційної політики, фінансування проєктів УКФ має розпочатися у липні 2023 року, а стипендій – у жовтні 2023 року. Також в УКФ зазначили, що зауваження від інституції, що базувалися на шестирічному досвіді реалізації проєктів, не були взяті МКІП до уваги.

 

У зв'язку з цим УКФ закликав Міністерство фінансів і Мінкульт переглянути план виділення бюджетних коштів та розпочати фінансування, як було заплановано у проєкті кошторису від початку травня.

 

Український культурний фонд був створений у 2017 році для сприяння розвитку культури, забезпечення широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції культури у світовий простір.

 

Тоді було закріплено, що керувати Фондом буде наглядова рада і дирекція. Рада буде складатися з восьми людей: двох із них призначає президент, двох – Міністерство культури, двох – заклади культури, ще двох – громадські об’єднання і голова фонду.

 

У травні 2021 року довкола УКФ розгорівся публічний публічний скандал. Тоді культурні діячі написали відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, міністру культури Олександру Ткаченку та прем'єрміністру Денису Шмигалю, в якому звинуватили Наглядову раду УКФ в ручному управлінні.

 

11 червня 2021 року Олександр Ткаченко призначив Владислава Берковського виконавчим директором Українського культурного фонду.

 

Як повідомляла УМ, Україна має намір подати свою кандидатуру до Виконавчої ради ЮНЕСКО на 2025-2029 роки. Наразі готується досьє для внесення до Списку ЮНЕСКО культурного ландшафту Чернігова.