Ікону «Богоматір Тихвинська» намагалися переправити до США як фурнітуру

16:56, 27.02.2023
Ікону «Богоматір Тихвинська» намагалися переправити до США як фурнітуру

Щоб не викликати підозри, зловмисник у поштовому відділення «оцінив» ікону у 1400 грн

Старовинну ікону «Богоматері Тихвинської», знаменитого борисівського іконописного промислу,  намагались вивезти з України до США.  

 

Відправник з українського міста Покров у міжнародному поштовому відправленні задекларував святиню кінця ХІХ-початку ХХ століття як «фурнітуру» і «оцінив» у 1400 грн.

 

Київські митники викрили спробу незаконного пересилання яке прямувало до США.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Київська митниця у Фейсбуці.

 

Експерти з Національного художнього музею України визначили, що виявлена митниками ікона має культурну та історичну цінність.

 

«Це «Богоматір Тихвинська». виготовлена майстрами крупного борисівського іконописного промислу Слобожанщини, який нині вважається історико-культурним явищем. Подібне зображення Богородиці було своєрідною візитівкою української Борисівки (тепер Брянська область РФ)»,– пояснюють у Київській митниці.

 

 

Предмети, які становлять національне, історичне або культурне надбання українського народу заборонені до пересилання у міжнародних поштових відправленнях.

 

Митники склали протокол про порушення митних правил, а ікону – вилучили.

 

Нагадаємо, раніше з України намагалися незаконно вивезти 10 старовинних ікон за підробними документами.

 

Як повідомляла УМ, під час проходження митного контролю митники «не побачили» та випустили за кордон дружину Котвіцького з повними валізами доларів та євро.

 

Наразі працівники СБУ розслідують факти незаконного вивезення через державний кордон великого обсягу готівкових коштів — 28 млн доларів США та 1,3 млн євро.