Від російської культури треба «відпочити» – міністр культури Литви Кайріс

14:30, 08.01.2023
Від російської культури треба «відпочити» – міністр культури Литви Кайріс

Міністр культури Литви Симонас Кайріс.

Під час війни в Україні "треба відпочити" від творів російської культури.

 

Як інформує УМ, про це сказав міністр культури Литви Симонас Кайріс повідомила Delfi.

 

"Спочатку ми маємо почути, що нещодавно сказав міністр культури України Олександр Ткаченко. Він висловив сподівання, що принаймні на час війни ми повинні утриматися і від показу класичних творів у Європі. Це досить чесна позиція", - пояснив він.

 

За словами Кайріса, це побажання насамперед було спрямоване не на Литву, а на інші європейські країни, де "в репертуари повертаються певні твори".

 

Він додав, що такі висловлювання Ткаченка чи інших представників України, як нагадування про нестабільність у світі, про те, що не треба повертатися до того, що є бізнесом та звичайною справою.

 

Міністр зазначив, що литовська письменниця Крістіна Сабаляускайте чудово пояснила, як бути з російською культурою.

 

"Вона говорила про "карантин великих класиків", Чайковського та інших. Однак ми не говоримо про те, що треба стирати ноти, рвати, палити книги", - пояснив Кайріс.

 

"Литва стоїть на такому шляху, що потреби у російській культурі знижуються. Це відбувається через природні причини. Звісно, через війну. І через зміни у суспільстві. Якщо говорити про зміну поколінь, то молодь не володіє російською, і ця культура не є в центрі фокусу.

 

Це хороші зміни з природних причин. Ми вже маємо вийти з тієї фази, що думаємо, що робити з російською культурою, її знаменитими представниками. Це питання не має значення. Чим більше ми приділяємо цьому уваги, тим більше, самі того не бажаючи, годуватимемо російську пропаганду", - додав він.

 

Як повідомляла УМ, в Україні знищено або пошкоджено окупантами сотні об’єктів культури.