Трапезну церкву та Успенський собор Києво-Печерської Лаври повернуто державі

14:05, 05.01.2023
Трапезну церкву та Успенський собор Києво-Печерської Лаври повернуто державі

Українська святиня - Києво-Печерська Лавра має служити всьому українському народові. (Фото з відкритих джерел)

Комісія з приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви Києво-Печерської Лаври від Української православної церкви (МП) до держави завершила свою роботу.

 

Як інформує УМ, про це 5 січня повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

"За підсумками роботи Комісії був підписаний відповідний Акт повернення будівель зі сторони УПЦ. Незважаючи на те, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт, це не є перешкодою для повернення державного майна. Українська святиня має служити всьому українському народові, цього принципу ми і будемо притримуватись в подальшому", - написав Ткаченко.

 

Він зазначив, що Комісія розпочала свою роботу 2 січня цього року та займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель.

 

За його словами, робота Комісії забезпечила комплексний опис майна Успенського собору та Трапезної церкви, стан іконостасів та ікон, іншого майна, щоб повернути його балансоутримувачу.

 

У Комісію увійшли представники Національного заповідника, юридичної компанії «Міллер», УПЦ, МКІП.

 

"Свято-Успенська Києво-Печерська лавра з 1990 року входить до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення, відтак дуже важливо дотримуватися процедури охорони та збереження пам’яток культурної спадщини", - наголосив пан Ткаченко. 
 

Раніше МКІП рекомендував Лаврському заповідникові не продовжувати угоду з УПЦ МП на оренду Успенського собору й Трапезної церкви у Верхній Лаврі, термін якої сплив 1 січня 2023 року.

 

За словами міністра культури і інформаційної політики Олександра Ткаченка, майно Нижньої Лаври також пройде перевірку на правомірність його використання УПЦ МП. Результати перевірки вирішать подальшу долю монастирського комплексу.

 

29 грудня Ткаченко заявив, що перші результати щодо перевірки УПЦ МП на дотримання угод оренди Лаври зможе презентувати за місяць-два.

 

Як повідомляла УМ, Павло погрожував і проклинав: УПЦ МП провела останню службу у Верхній лаврі.

 

Нагадаємо, Предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній вперше проведе Різдвяну літургію в Успенському соборі 7 січня.