Михайло Бойчук: в академії на Печерську відкрили стіну пам’яті митця-монументаліста, фото

10:29, 18.11.2022
Михайло Бойчук: в академії на Печерську відкрили стіну пам’яті митця-монументаліста, фото

Стіна пам'яті Михайла Бойчука відкрита в Київській академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну.

У холі головного корпусу Київської академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну урочисто відкрили стіну пам’яті Михайла Бойчука (30.10. 1882 - 12.07.1937).

 

Захід присвячений до 140 річниці з дня народження видатного українського митця, засновника українського монументально мистецтва XX сторіччя, яскравого представника «Розстріляного Відродження».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили українські ЗМІ.

 

Метою його створення стало вшанування пам’яті видатного українського художника, чиє ім’я носить цей столичний ВНЗ, а також продемонструвати сучасне бачення творчої спадщини Михайла Бойчука та його учнів. Також, на думку ініціаторів, артпроєкт сприяв створенню творчого діалогу між митцями різних поколінь та відкриттю нових талановитих імен в українському культурному просторі.

 

 

Стіна пам’яті складається з 33-х керамічних пластів єдиного модуля, виконаних у різноманітних авторських техніках модуля та ліплення, які змонтовані в інтер’єрі холу у вигляді хреста.

 

Куратором мистецького проєкту став відомий сучасний художник-кераміст Володимир Хижинський, який очолює кафедру художньої кераміки, декоративної скульптури, дерева та металу Академії.

 

Завдяки його авторитету до створення стіни пам’яті долучили провідні керамісти Києва, Львова, Тернополя та Полтави, зокрема: Леонід Нагірняк, Євген Овчарик, Олеся Дворак-Галік, Юрій Войтович, Ганна Друль, Катерина Власова, Ігор Ковалевич та інші. Серед робіт досвідчених та авторитетних митців можна побачити й роботи талановитих студентів вишу спеціалізації «художня кераміка».

 

Усього в артпроєкті представлені твори 22 сучасних митців, що складають єдиний за своєю художньою образністю та глибинний художній зміст.

 

 

«На мій погляд, проєкт є дуже своєчасним та актуальним, враховуючи трагічну епоху, в якій жив Михайло Бойчук та нашими драматичними реаліями сьогодення». Його реалізація є вкрай важливою у наш час, коли росія влаштовує геноцид українського народу та української культурної спадщини», — зазначає мистецтвознавиця Зоя Чегусова.

 

Михайло Бойчук — український художник, маляр-монументаліст, засновник самобутньої школи українського мистецтва «бойчукізм», лідер та засновник школи «бойчукістів».

 

На думку мистецтвознавців, Михайло Бойчук створив унікальний напрямок в українському мистецтві, що спирався на стародавні традиції візантійського малярства, епохи раннього ренесансу та на народне мистецтво.

 

У липні 1937 році за наказом радянської влади, художника разом з учнями Іваном Падалкою, Василем Седляром, Іваном Липківським розстріляли у Києві, згодом стратили також і його дружину. Більшість творів Михайла Львовича та його послідовників було одразу ж знищено. Розписи стін ретельно затинькували. До нашого часу збереглися переважно копії, ескізи, підготовчі начерки.

 

Повернення в історію українського мистецтва відбулося вже у роки Незалежності. Ім’я Михайла Бойчука носить одна з вулиць на Печерську.

 

Як повідомляла УМ, довкола світу зі стетоскопом і пером: історія видатного українця Ярослава Окуневського.