На Андріївському узвозі розбирають пам’ятку архітектури

12:28, 13.09.2022
На Андріївському узвозі розбирають пам’ятку архітектури

Будинок 1897-1899 років на славнозвісному київському Андрієвському узвозі нищать новітні варвари-магнати з тихої згоди столичної влади. (Фото: Фейсбук Дмитро Перов)

У Києві на Андріївському узвозі незаконно розбирають пам’ятку архітектури. Будинок 1897-1899 років має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

 

Як інформує УМ, про це повідомив активіст й один із засновників хабу «Цегла» Дмитро Перов у Фейсбуці.

 

«На вул. Андріївський узвіз, 24 розбирають будинок 1897-1899 рр. Всередині забиті палі бетонного каркасу нової будівлі», – йдеться в повідомленні.

 

За його словами, будинок має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення, охоронний №658-Кв.

 

Згідно ст. 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини» – зміна, надбудова або перебудова пам’яток не допускається.

 

Перов також зазначає, що на будівельному майданчику відсутній паспорт об’єкту з наявною інформацією про дозвільну документацію та захисний паркан. Роботи відбуваються за полотном намальованого історичного фасаду.

 

Зауважимо, що будинок за адресою Андріївський узвіз, 24, розташований на території «Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Ця земля – це археологічно охоронна зона. З одного боку він має чотири поверхи, з іншого – три.

 

У березні 2015 року було укладено договір купівлі-продажу споруди. Згідно з документом, компанія, яка придбала будівлю, мала провести реставраційні роботи у 2015–2016 роках. Але пізніше будівлю знову продавали.

 

Нагадаємо, що прокуратура відстояла в апеляції рішення про повернення громаді Києва приміщення в будинку-пам’ятки архітектури.

 

Як повідомляла УМ, мешканці Києва закликали владу зберегти фасади будівель-пам’яток архітектури.