На Прикарпатті повернули втрачене 70 років тому видання «Діяння Апостолів»

13:37, 21.07.2022
На Прикарпатті повернули втрачене 70 років тому видання «Діяння Апостолів»

Книга «Діяння Апостолів» повернулася до музею через 70 років

Книгу  «Діяння Апостолів», яку вважали втраченою 70 років тому, вдалося повернути до національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття.
 
Як інформує Україна молода, про це у Фейсбуці повідомила гендиректорка музею Ярослава Ткачук.
 
«До музею через 70 років повернулась книга 1784 року видання «Діяння Апостолів». Її, як і сотні інших видань, після ідеологічних чисток у 50-х роках ХХст., вважали назавжди втраченою», - зазначила Ткачук.
 
Вона зауважила, що книгу з музейною печаткою повернув кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олег Єгрешій.
 
 
Зазначається, що після Другої світової репресивна радянська машина знищувала не лише «ворогів народу», а всі історичні та культурні пам’ятки. Тоді на подвір’ї Коломийського музею окупанти спалили тисячі екзеплярів унікальних книжкових видань. Водночас більшу частину вилученого енкаведисти вивезли на паперову фабрику у Дятьківці, де книги просто перемелювали.
 
Від знищення вдалось врятувати кілька документів та видань. Книга «Діяння Апостолів» опинилось у руках підпільного греко-католицького священника Ярослава Сірецького. По смерті отця його родина передала книгу науковцю.
 
Як повідомляла УМ, у Києві вперше в музеї показали легендарного керамічного півника з Бородянки.