«Ми є!»: тему воєн різних часів доєднали у концерт музики українських композиторів Національної філармонії

14:01, 02.06.2022
«Ми є!»: тему воєн різних часів доєднали у концерт музики українських композиторів  Національної філармонії

«Ми є!» – це назва твору Юрія Шевченка, що є парафразом на тему нашого Гімну «Ще не вмерла Україна» на музику Михайла Вербицького.

Кілька дуже оригінальних програм представить найближчим часом Національна філармонія України.  Усіх їх об’єднує презентація музики українських композиторів різних поколінь.

 

Уславлена «Київська камерата» у Національній філармонії України у Києві 3 червня представить  концерт української музики «Ми є!».

 

Його унікальність  у тому, що звучатимуть знакові твори класичної музики, створені українськими композиторами, та те, що послухати її можна в інтернеті, а не лише тим, хто збереться у концертному залі у Києві. Доступ до онлайн трансляції  вартує 100 грн і запускається за  персональним лінком на платформу перегляду.

 

Усі свої: Лятошинський, Станкович, Гаврилець, Шевченко й Алмаші

 

«Ми є!» – це назва твору Юрія Шевченка, що є парафразом на тему нашого  Гімну  «Ще не вмерла Україна» на музику Михайла Вербицького. Він прозвучить і в пам’ять про його автора, який неочікувано пішов у засвіти цьогорічного воєнного березня.

 

У концерті з такою  назвою буде представлено музику практично всіх поколінь українських композиторів, починаючи від видатного Бориса Лятошинського, одного з основоположників українського музичного модернізму. Звучатиме його Сюїта на українські народні теми для струнного квартету, тв. 45. 

     

Слухачі познайомляться з твором вірного авангардизму від першої до останньої ноти композитора-шістдесятника Володимира Загорцева.  Представлять у концерті Камерний концерт № 2 для скрипки, фортепіано і струнних.

  

Епіко-драматичним відомого композитора  Євгена Станковича – цьогорічного ювіляра, який  наближається до вересневого 80-річчя, -  відчують любителі класичної музики за Камерною симфонією № 3 для флейти і 12-ти струнних. А ліричну Ганну Гаврилець, яка, на превеликий жаль,  нещодавно відійшла у засвіти, - за твором «До Марії» для струнних.

 

Наймолодший у цій неперевершеній когорті митців – Золтан Алмаші. Він поділився історією створення свого твору із загадковою назвою «РеФаРеФа», який теж звучатиме у концерті. Ідея його написання виникла у травні 2015 року. Ініціювала відома скрипалька Мирослава Которович, у контексті тоді планованого концерту із творів  кількох композиторів, якіби  написали по варіації на тему Антона Діабеллі для її струнного ансамблю Артехатта.

 

«Діабеллі, австрійський композитор і авторитетний музичний видавець першої половини ХІХ століття, був ще й знаним благодійником і волонтером своєї епохи, - розповідає Золтан Алмаші. -  Він задумав цікаву акцію: замовив провідним композиторам того часу написати варіації на свою тему, щоб згодом видати їх, а зібрані кошти пожертвувати у фонд ветеранів, вдів та сиріт наполеонівських воєн.

     

Акція мала успіх. Тоді Бетховен, взявши участь в акції, вийшов за її межі та написав свій знаменитий масштабний варіаційний цикл. Мирослава згадку про цю історичну подію прив'язала до наших часів, і теж влаштувала благодійний концерт на підтримку воїнів АТО та їхніх сімей.

         

Я, хоч і не Бетховен, але також вийшов за рамки замовлення, і написав п' єсу на 7 хвилин замість короткої варіації. Музика виникла з «топтання» на нотах ре і фа. Варіація на тему Діабеллі там теж є, у коді. Присвятив п'єсу пам'яті загиблих у боротьбі з російською агресією. На жаль, ця тема мега-актуальна й сьогодні».

 

Диригуватиме Національним ансамблем солістів «Київська камерата» Олег Маринченко.  Солісти – заслужені артисти України  Дмитро Таванець  (фортепіано), Кирило Бондар (скрипка), лауреат міжнародних конкурсів Дмитро Кузьмін (флейта).

 

Орган нон-стоп: із Бортнянським і Березовським

 

У рамках циклу «Орган нон-стоп» 6 червня відбудеться концерт соліста Національного будинку органної та камерної музики України Максима Сидоренка (орган). У ньому презентуватимуть твори українських композиторів  Йоганна Себастіана Баха. Те, що один із найвідоміших німецьких композиторів  писав музику для органа, – не новина. Найперша асоціація із його органною музикою для  більшості, мабуть,  - знаменитий твір Токата і фуга ре мінор. Його чули навіть ті, хто не знає, хто його автор.

 

А от органна музика українських композиторів – тут вже інтрига, зазначає пресслужба Національної філармонії України. Дмитро Бортнянський і Максим Березовський не писали для органа, але Максим Сидоренко зробив перекладення їхніх творів для цього інструмента. Так, у концерті звучатиме по новому, зокрема, знаменитий шедевр Максима  Березовського  «Не отвержи мене во время старости…».

 

Родзинкою програми стануть твори двох сучасних українських композиторів, створених спеціально для орана, – Святослава Луньова та Віктора Гончаренка. 

 

Українсько-американська династія

 

Разом із Національним симфонічним оркестром України 11 червня у київській філармонії виступатимуть музиканти зі знаменитої української династії: Олег Криса (скрипка) і диригент Тарас Криса, батько і син. Обидва живуть у США, але серцем і душею завжди з Україною. Прозвучить, зокрема, твір Максима Березовського Перша українська симфонія до мажор (редакція Вс.Сіренка).

   

Олег Криса – знаний скрипаль, учень легендарного Давида Ойстраха. Виступав у найпрестижніших концертних залах світу, співпрацюючи із провідними оркестрами й диригентами. Брав участь у найбільших фестивалях Європи, Північної Америки, Далекого Сходу, Австралії та Нової Зеландії.

 

Він був першим виконавцем багатьох видатних творів як зарубіжних, так і сучасних українських композиторів, чимало із цих композицій було написано спеціально для нього. Зокрема, Концерт №5 для скрипки з оркестром Євгена Станковича «Питання без відповіді», що прозвучить у програмі, присвячено Олегові Крисі.

   

Син Тарас народився у Києві. Його мати, дружина Олега Криси, знана піаністка Тетяна Чекіна, трагічно загинула в автокатастрофі 2013 року. Дідусь Павло Чекін був оперним співаком (тенор).  Американський диригент українського походження Тарас Криса, має бездоганну репутацію досвідченого й справедливого музичного керівника із власним новаторським підходом до музики та музичної інтерпретації. 

 

В інших червневих концертах у Національній філармонії також звучатиме музика Миколи Лисенка, чиє 180-ліття Україна відзначає цьогоріч.