Гурт «Жадан і Собаки» присвятив дітям нову пісню війни під назвою «Метро»

14:43, 25.05.2022
Гурт «Жадан і Собаки» присвятив дітям нову пісню війни під назвою «Метро»

На фото моменти життя дітей у Харківському метро

Нову композицію «Метро», присвячену дітям війни презентував гурт «Жадан і Собаки». На написання пісні автора надихнули діти, які ховалися у підземці під час обстрілів міста росіянами.
 
Як інформує Україна молода, про це розповів музикант та письменник Сергій Жадан у Facebook.
 
За словами фронтмена гурту, написати пісню про війну музиканти намагалися ще у березні, однак «виходило мажорно, патріотично й не надто глибоко».
Згодом Жадан зустрів тих, хто надихнув його на створення "Метро".
 
«Реальність виявилася сильнішою за наші про неї уявлення та можливості її проговорити. А потім я познайомився в Харківському метрополітені з двома пацанами. Вони допомагали дорослим, слідкували за порядком і організовували "малих", бо самі були теж уже ніби як і дорослими. Ось після того й написалася ця пісня»,– пригадує фронтмен гурту. 
 
Композицію «Метро» колектив презентував 24 травня – у день, коли виповнилося рівно три місяці від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
 
Музикант згадує, що протягом трьох місяців повномасштабної війни йому часто доводилося зустрічатися з харківськими дітьми: когось з них евакуювали з міста, для деяких з них "Жадан і Собаки" співали у підземці або привозили їжу.
 
«Вони були різні – мовчазні й налякані, веселі й впевнені в собі, хтось був на дитячому куражі, хтось був у постійному стресі. Але вони далі лишились нашими, харківськими дітьми»,– розповідає Жадан.
 
Музикант зауважив, що "Метро" – пісня невесела, але сповнена любові до дітей і Харкова.
 
«Дуже хочеться, щоби вони лишалися жити в цьому дивному прекрасному місті (чи поверталися до нього, якщо їх вивезли старші). Дуже хочеться, щоби вони це місто любили. Щоби вони не мовчали. Щоби в них був харківський кураж і не було страху перед цим світом, який для них залишили дорослі»,– наголошує музикант.
 
Публікуємо рядки приспіву пісні "Метро" гурту "Жадан і Собаки":
 
Цей метрополітен, який тобі надію дає.
Десь глибоко на станції б'ється серце твоє.
Злі і веселі діти харківські в підвалі,
Діти, що живуть у глибинах метрополітену.
Світ, який усе це бачив, посивів і постарів,
Але любов – це робота, й нам робити цю роботу щоденно.
 
Нагадаємо, Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури.
 
 
 
 
Як повідомляла УМ, український рок-гурт KOZAK SYSTEM презентував нову пісню «Азов – сталь», яку присвятив героїчним захисникам Маріуполя.
 
Також музиканти представили кліп на пісню, знятий у місті Шаргород Вінницької області, адже саме там війна зібрала частину KOZAK SYSTEM та знімальну групу на чолі з Вікторією Квіткою, яка працювала над двома попередніми відео гурту.