Документалісти з BABYLON'13 записали історичні подільські пісні про війну, відео

16:37, 16.04.2022
Документалісти з BABYLON'13 записали історичні подільські пісні про війну, відео

У відеоролику Дарья Цвігунова з «Ладовиць» заспівала дві традиційні пісні Поділля. (Скріншот відео)

Молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці» з Хмельницького знайомить із традиційними співами про загарбників, полон та трагедію українського народу – і вони звучать дуже злободенно.

 

Документалісти з об’єднання #BABYLON'13 поспілкувались із гуртом, щоби дізнатися – як старовинні народні пісні звучать у часи нової російсько-української війни і створили відповідне відео.

 

Про це у об’єднанні #BABYLON'13 повідомили «УМ».

 

Зазначається, що в Хмельницькому вже 30 років існує молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці». Він відроджує пісенні традиції Наддністрянського Поділля, популяризує традиції та обряди Хмельниччини, досліджує фольклорний та культурний спадок у селах регіону в етнографічних експедиціях.

 

А зараз учасники «Ладовиць» активно долучаються до волонтерської діяльності у місті.

 

У відеоролику Дарья Цвігунова з «Ладовиць» заспівала дві традиційні пісні Поділля:

 

«Чого поле почорніло» з села Березівка та «Чи ви кури не пієте, чи ви люди не чуєте?» з села Зелені Курилівці Новоушицького району Хмельницької області.

 

Обидві пісні належать до часів загарбницьких війн турецького султанату: перша описує післявоєнний стан і спустошену боями та вогнем землю, а друга – полон, куди вороги заганяли українських жінок цілими селами. І образи, відтворені у цих піснях, зараз, через понад триста років, відгукуються кожному українцеві.

 

Зйомки відбулися у волонтерському пункті «Хмельницький Армія SOS», де зараз триває активна діяльність.

 

 

Режисер проєкту Павло Липа розповідає:

 

«Ідея цього проєкту виникла абсолютно неочікувано, як і багато чого у наших реаліях. На той момент я почав знімати документальний фільм про військове життя Хмельницького художнього музею.

 

Через одну з документальних героїнь, художницю Оксану Мазур, на мене вийшла Ірина Телюх – етнографиня, що займається збором та збереженням автентичних пісень Поділля. Вона запропонувала записати декілька старовинних пісень XVII століття, які завдяки своїм текстам та образам отримали зараз нову актуальність.

 

Разом ми вирішили долучити до цієї акції волонтерський пункт «Хмельницький Армія SOS», адже саме там особливо відчувається нерв нашої війни – саме в таких місцях цивільний світ торкається світу військового».

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці» – один з перших гуртів Хмельниччини, які відроджують пісенні традиції Наддністрянського Поділля. Молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці» функціонує з 1992 р.

 

Керівник і духовний наставник – талановитий фольклорист Телюх Ірина Григорівна. Учасниками гурту є молодь від 5 до 30 років. Основна ідея гурту: відродження пісенної традиції Наддністрянського Поділля, популяризація давно забутих традицій та обрядів Хмельниччини, пробудження національної свідомості українців.

 

Учасники гурту ведуть активну експедиційно-етнографічну діяльність. Досліджено вже понад 70 сіл Поділля, зібрано багато унікальних зразків побуту. «Ладовиці» – постійні учасники всеукраїнських та міжнародних фестивалів, лауреати пісенного конкурсу «Червона рута». У репертуарі «Ладовиць» представлені пісні та обряди календарно-обрядового, родинно-побутового циклів, лірика, духовні псалми, солдатські та чумацькі пісні.

 

«Хмельницький Армія SOS» – група допомоги підрозділам ЗСУ, НГУ, ДПСУ та іншим захисникам України, створена 2014 року. Сторінка проєкту: 

 

«Вавилон'13» – неформальне кінооб'єднання з виробництва короткометражного та повнометражного українського документального кіно, до якого входить цілий ряд відомих українських режисерів та операторів, засноване 30 листопада 2013 року.

 

Як повідомляла «УМ», легендарний рок-гурт Pink Floyd та лідер українського гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк створили новий сингл на основі української повстанської пісні «Ой у лузі червона калина». Саме цю пісню Хливнюк заспівав на Софійській площі у Києві в перші дні війни.