Відрізати росію від Інтерполу прагне український режисер Євген Лавренчук

16:56, 15.04.2022
Відрізати росію від Інтерполу прагне український режисер Євген Лавренчук

Історія переслідування Євгена Лавренчука сколихнула італійську пресу. (Фото Лілії КРИВЕЦЬ)

«Я поставив собі за мету, а коли я ставлю собі певну мету, то обов’язково досягаю її – працюю в напрямку, щоб виключити росію з системи Інтерпол, яку вона використовує, щоб позбавитись незручних для неї людей», - таке прагнення оприлюднив Євген Лавренчук,  якого у грудні минулого року було затримано на запит рф, згідно з міжнародним циркуляром про затримання.  Український режисер знаходився у Неаполі.

 

В інтерв’ю для агенції новин Adnkronos, яке він дав після свого звільнення наприкінці березня, митець пояснює: «Я не один у цій боротьбі: працюю разом з адвокатами міжнародного рівня, які допомагають мені складати та надсилати листи і запити. Ми вже зв’язались із генеральним секретаріатом Інтерполу в Ліоні й отримали сигнали підтримки».

      

Ця амбітна справа, пояснює режисер,  зародилася з метою зробити все для того, аби виключити росію з системи Інтерпол, адже ця країна зловживає нею, щоб переслідувати людей за їхні погляди, що повністю розходиться з регламентом цієї організації.

 

«Аналізуючи ситуацію, ми з’ясували, що приблизно 35% від усіх світових запитів до Інтерполу належить російській федерації» -  стверджує оперний режисер, який в росії вважається дисидентом через свої опозиційні погляди стосовно політики путіна. «Я не перша людина, яку переслідують через її політичну позицію, але хочу бути останнім постраждалим», - заявив Євген Лавренчук..

      

Митець, донедавна головний режисер Одеської опери,  вважає, що «в Інтерполі немає місця для агресорів, які порушують всі можливі міжнародні норми, всі етичні норми війни, тому що навіть війна - має свої правила і канони, а також межі. росія порушує це все. Її війна підла, вона скидає бомби на людей і називає це спеціальною операцією. Це є вершина цинізму».

    

Євген Лавренчук нагадав історію, яка заблокувала його у Неаполі. «17 грудня я повертався до Львову із Тель-Авіву, де гостював в своєї сестри. Мій квиток передбачав пересадку в Неаполі. Я мав затриматися там лише на 2 години, а вийшло так, що на три місяці. Мене заарештували під час перевірки документів, тому що працівнику паспортного контролю висвітився циркуляр від Інтерполу, що я був у розшуку, - для мене це було повною несподіванкою, я цього не очікував».

        

«Коли я відлітав з Тель-Авіва до Неаполя, опублікував свій посадковий квиток у фейсбуці і тегнув Неаполь, як наступний пункт. Було дуже багато коментарів стосовно того, що я оперний режисер і Неаполь це колиска опери, батьківщина Карузо та інших. Це я говорю до того, що не ховався і завжди інформація щодо мого місцезнаходження була публічною», - розказує Євген Лавренчук, який не чекав, що йому будуть закидати фінансові махінації.

      

«Я там (в Росії) керував приватним театром, а не державним. Не міг вкрасти нічого ні в кого. І  тут, раптом -  «ти винний» і росія хоче тебе закрити на 10 років».

       

Рішенням суду Неаполя визнано, що всі звинувачення проти Євгена Лавренчука сфабриковані, а мотиви переслідування – політичні. Відразу після звільнення український митець повідомляв у соціальній мережі, що міністерка юстиції Італії Марта Картабіа, яка особисто клопотала про звільнення, визнала його опонентом путіна.

 

Юрко НИВА