Відзнаку Федеріко Феліні отримала українська режисерка Дарія Онищенко

15:03, 03.04.2022
Відзнаку Федеріко Феліні отримала українська режисерка Дарія Онищенко

Про війну в Україні Дарія Онищенко нагадала на кінофестивалі в Італії. (Фото з Fb режисерки)

В Італії 2 квітня завершився міжнародний кінофестиваль  Bif&st Bari Iternational Film Festival, на якому була представлена україно-швейцарська стрічка  «Забуті».

 

Це драма про вчительку української мови в окупованому росією ще в  2014 році Луганську, головну роль у якій зіграла акторка київського Національного театру імені Івана Франка Марина Кошкіна.

 

Українській режисерці фільму Дарії Онищенко на кінофестивалі у місті Барі вручили престижний Приз імені Федеріко Фелліні.

 

Дарія Онищенко на фестивальні події приходила обгорнута в український прапор. Під час церемонії нагородження в розкішному театрі Петручеллі на сцені вона була у футболці, напис на якій вказував відомий шлях  російським агресорам, які 24 лютого повномасштабно напали на Україну і донині не припиняють жорстоку злочинну  війну, отримуючи переможну відсіч від українських захисників.

 

                                                 Представлення фільму «Забуті» у Барі (Фото кінофестивалю).

 

«Нагородили усіх українських кінематографістів!»  - упевнена режисерка, яка мешкає у Мюнхені й організовує там акції протесту проти повномасштабної війни росії в Україні.

 

«Цей Приз для всієї нашої кіноспільноти: для всіх, хто всі ці роки нашої Незалежності створював і створює українське кіно!  - сказала Дарія Онищенко. - Цей приз для кожного члена знімальної групи: для хлопців з кейтерінгу так само як і для механіків камери, для реквізиторів і гримерів, так само як для операторів, акторів, продюсерів, режисерів, звуковиків: для всіх: бо зараз ми всі разом боремося за нашу свободу і за нашу країну!».

 

Цією відзнакою на міжнародному кінофестивалі в італійському місті Барі організатори нагороджували дуже відомих кінозірок.  Скажімо, оскароносного режисера Бернардо Бертолуччі.

 

«Те, що цього року приз був переданий всім українським кінодіячам було узгоджено особисто з спадкоємцями Федеріко Фелліні, - уточнила Дарія Онищенко. - Я подякувала Італії за підтримку і сказала, як сильно я зараз пишаюсь своїми друзями-кіношніками, і тими що на лінії фронту, і тими, що в тилу: бо ми єдині у нашій спільній боротьбі з російською армією і з путінським режимом; ми єдні у наших мріях, у нашій уяві про нашу незалежну і демократичну країну!».

 

Українська режисерка закликала  Італію до введення більш жорстоких санцій та повного ембарго усіх російських товарів. Попросила не пригрівати  під італійським сонцем тих, хто вбиває українських дітей і жінок та бомбардує  мирні українські  населені пункти.   

 

До речі, акторка Марина Кошкіна – виконавиця головної ролі у «Забутих» уже понад місяць волонтерить на Львівському залізничному вокзалі, допомагаючи біженцям  ліками, продуктами, одягомі просто обіймами та дружніми словами.