У Софії Київській відновлюють горельєфне панно «Місто на семи пагорбах», фото

19:03, 21.02.2022
У Софії Київській відновлюють горельєфне панно «Місто на семи пагорбах», фото

Реставраторка Алеся Скоромна працює над відновленням горельєфу. (Фото: Вечірній Київ, Тетяна Асадчева)

Горельєфне панно «Місто на семи пагорбах», створене у 1980 році відомою українською художницею та керамісткою-монументалісткою Галиною Севрук відновлюють в Національному заповіднику «Софія Київська».

 

Як інформує УМ, про це повідомила газета «Вечірній Київ».

 

 Консисторія розташованої на території Заповідника, де і монтують унікальний твір мистецтва, який кияни зможуть побачити вже за декілька місяців.

 

Величезне керамічне панно, на зображений прадавній Київ, вражає величезною кількістю деталей та постатей, серед яких князь Ярослав Мудрий з донькою Анною, Княгиня Ольга, Агапіт Печерський, літописці, іконописці, зодчі, військові та прості кияни в оточенні величних святинь та храмів.

 

 

За спогадами Галини Севрук, яка нещодавно залишила цей світ, робота над «Містом на семи пагорбах» тривала понад 7 років, ще два місяці монтували деталі. Виконане з кераміки з додаванням поливи, емалі та скла, панно переливається та виблискує різними кольорами, які не потьмяніли з роками. Перед глядачами розгортається велична картина періоду розквіту Київської Руси та її столиці.

 

З 1986 до жовтня 2020 року, шедевр монументального мистецтва прикрашав інтер’єр столичного готелю «Турист» неподалік метро «Лівобережна», однак під час ремонту, адміністрація готелю вирішила демонтувати артоб’єкт, що спричинило величезний суспільний резонанс.

 

Панно розповідає історію стародавнього Києва.

 

Враховуючи виняткову мистецьку, історичну та культурну цінність панно «Місто на семи пагорбах», адміністрація Національного заповідника «Софія Київська» погодилася забрати витвір мистецтва у якості музейного експоната, що розповідає історію стародавнього Києва.

 

«У радянські часи на території Софії Київської розміщувалася Експериментальна лабораторія архітектурної кераміки або Софійська гончарня, де творила видатна українська майстриня Ніна Федорова. Вона об’єднала талановитих фахівців, створила творчі умови народним майстрам та професійним художникам, довгі роки підтримувала натхнену атмосферу в колективі. Багато творів монументального мистецтва зароджувалися саме в стінах цієї установи на території нашого Заповідника. Тож, повернення „Міста на семи пагорбах“ є дуже символічним, бо панно через 35 років просто повернулося додому», — зазначає куратор виставкового відділу НЗ «Софія Київська», мистецтвознавець Святослав Яринич.

 

Розміри шедевру монументального мистецтва справді вражають: його довжина майже 6 метрів, а висота 2 метри 80 сантиметрів, тож зібрати правильно усі елементи є завданням нелегким. За словами реставраторів, роботу ускладнює також і те, що деякі фрагменти є досить важкими та важать понад 5-7 кілограмів.

 

 

Роботи з відновлення горельєфу розпочалися ще наприкінці червня 2021 року, а у листопаді перші фрагменти були змонтовані у виставковій залі.

 

 «Перш за все ми очистили від пилу та бруду усі деталі, потім зробили фотофіксацію кожного елементу та їх нумерацію. Згодом ми відібрали десь 32 фрагменти, які були пошкоджені та потребували реставрації. Зараз ми їх тонуємо, щоб не було помітно перепадів у кольорі…», — розповідає реставраторка панно Алеся Скоромна, що працює над твором мистецтва спільно з колегою Святославом Петриком.

 

За цей час вже змонтована більш ніж половина композиції, хоча багато фрагментів ще лежать на підлозі, в очікуванні свого «зоряного часу».

 

Після завершення реставрації та монажу панно зможуть побачити усі бажаючі.

 

Як повідомляла УМ, видатна художниця-шістдесятниця, керамістка-монументалістка Галина Севрук померла на 93-му році життя у неділю, 13 лютого.