Стрічки про життя людей на окупованих територіях

13:27, 20.02.2022
Стрічки про життя людей на окупованих територіях

Під час зйомок фільму "Клондайк". (facebook.com/ukrainefilmagency)

Війна несподівано увірвалась у будинки людей на Сході України. Смерч болю, сліз та втрат змінив життя і встановив власні правила.

 

Україна молода склала список українських фільмів про цивільне населення, яке не покинуло свої домівки, а залишилось на окупованих територіях.

 

«Клондайк»

 

Герої фільму «Клондайк» Ірка і Толік очікують народження першої дитини, але війна жорстоко вривається в їх життя разом з уламками збитого боїнга.

 

Кінострічка розповідає про початок війни на Донбасі та авіакатастрофу рейсу MH17. У фільмі йдеться про родину, яка опинилася в епіцентрі подій 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області.

 

 

«Будинок зі скалок»

 

У фільмі йдеться про роботу невеликої групи вольових соціальних працівників, на тлі війни. Вона важко б’є по родинах, які живуть поблизу фронту.

 

Соціальні працівники працюють в одному дитбудинку, тим самим створюють такий необхідний безпечний простір для життя дітей, поки державні органи та суди вирішують подальшу долю дитини та сім'ї.

 

 

«Погані дороги»

 

Стрічка розповідає реальні історії жителів містечка, які мешкають біля передостаннього блокпосту до окупованої частини Донбасу.

 

Їхнє життя проходить по обидві сторони від лінії розмежування: «П’ять розбитих доріг – п’ять історій про любов, ненависть, довіру, зраду і порушення особистих кордонів на фоні порушення кордонів державних».

 

 

 «Різні шляхи, спільна доля»

 

Фільм розповідає про історії життя вимушених переселенців з Донбасу в п’яти монологах.

 

Це історії друкаря, баристи, політолога, адвокатки та скульптура, які не склали руки та продовжили свій шлях. Всі вони змогли не тільки знайти себе в нових спільнотах, а й успішно інтегруватися та розвивати громади, в яких живуть.

 

«Всі, хто хотіли, поїхали?»

 

 

Серія стрічок, яка складається з десяти мультфільмів. Вони порушують питання для роздумів, що ми майже не чуємо голоси своїх співгромадян, які з тих чи інших причин залишилися мешкати на тимчасово окупованих територіях в Криму і на Сході України.

 

Легко не побачити людину за дискримінаційними ярликами “зрадники”, “колаборанти”, “сепаратисти”. Якщо б усі наші співгромадяни покинули тимчасово окуповані території Криму і Сходу, хто б там залишився і кого ми б мали повертати?

 

Як повідомляла «УМ», українські фільми про війну на Донбасі – «Клондайк» і «Будинок зі скалок» отримали  дві нагороди національного американського кінофестивалю незалежного кіно  Sundance.